Щука

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Щука.

Щука
Hecht.jpg
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
клас:Actinopteri
разред:Щукоподобни (Esociformes)
семейство:Щукови (Esocidae)
род:Щуки (Esox)
вид:Щука (E. lucius)
Научно наименование
Linnaeus, 1758
Разпространение
Distribution map of Esox lucius.png
Щука в Общомедия
[ редактиране ]

Щуката (Esox lucius) е едра хищна риба, широко разпространена в нашите води. Среща се почти навсякъде – в Азия, Америка и Европа. Достига над 150 см дължина на тялото и тегло до 20 кг. Има сведения и за значително по-едри екземпляри. Официалният рекорд е 25 кг и е поставен в езеро Греферн, Германия.[2] Женските са обикновено доста по-едри от мъжките на една и съща възраст.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Ареалът на щуката е доста широк. Среща се до 1500 м надморско равнище. На места живее и в полусолени води. Среща се в стоящи, сладки води. Отсъства само в малките високопланински реки и потоци. Любопитна подробност в разпространението на щуката е тази, че тя се среща във водоеми, които са отдалечени от реките. Това се дължи на факта, че хайверът на щуката е доста лепкав и се пренася от водоплаващите птици. При по-големи популации на щука във водоема тя е способна бързо да унищожава зарибителния материал. Но като цяло ползата от щуката е по-голяма, тъй като тя унищожава най-вече болните и малоценни риби и направлява равновесието на екосистемата на водоема.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Щуката е обичаен хищник. Малките рибки, след излюпването от хайвера, се хранят със зоопланктон – хайвера на други риби и дребни ракообразни. При достигане на размер 5 – 6 см щуката започва да се храни изключително с малки рибки. Не са редки и случаите на канибализъм, когато по-едрите екземпляри се хранят с по-дребните. В нейната дажба попадат също така жаби, мишки и малките на водоплаващите птици. За разлика от другите хищници, щуката се държи на определени места във водоема и напада жертвите си от засада, като след нападението се завръща на своето място. Преследването на жертвата не е работа за щуката. Характерен е също така и начина, по който тя улавя рибата, с която се храни – обикновено първоначалното захващане е напреки на тялото, след което тя я поема с главата напред. Това е следствие на определения строеж на челюстите и зъбите на щуката, които не са предназначени за дъвчене – щуката гълта жертвите си цели.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Женската, в зависимост от размерите си, хвърля 40 000 – 250 000 хайверени зърна на килограм от теглото ѝ. Те имат размер около 3 mm. Инкубационния период е 10 – 30 дни. Полова зрялост настъпва на около 3 – 4-годишна възраст. Обикновено самката се придружава от 3 – 4 мъжки, като при по-възрастните екземпляри броят на самците достига 6 – 7 и дори 8. Рибите плуват групово, като мъжките се трият постоянно в женската. Щуката хвърля хайвера си в плитчините върху водната растителност, обикновено на места, наводнени от пролетните пълноводия. Периода на размножаване е по-рано от този на другите риби във водоема. В зависимост от географската ширина започва от края на февруари, началото на март и продължава до края на март, началото на април.

Хранителни качества[редактиране | редактиране на кода]

Сурова северна щука
Fish, pike, northern, raw
(Хранителна стойност за 100 g продукт)
Витамин A21 μg (2%)
   α-каротин0 μg
   β-каротин0 μg (0%)
Тиамин (B1)0.058 mg (5%)
Рибофлавин (B2)0.063 mg (5%)
Ниацин (B3)2.3 mg (14%)
Пантотенова к-на (B5)0.75 mg (15%)
Пиридоксин (B6)0.117 mg (9%)
Фолиева к-на (B9)15 μg (4%)
Кобаламин (B12)2 μg (83%)
Витамин C3.8 mg (4%)
Витамин D2.5 μg (17%)
Витамин Е0.2 mg (1%)
Витамин K0.1 μg (0%)
Ликопен0 μg
Щука в Общомедия
Калций, Ca57 mg (6%)
Желязо, Fe0.55 mg (7%)
Магнезий, Mg31 mg (8%)
Фосфор, P220 mg (31%)
Калий, K259 mg (6%)
Натрий, Na39 mg (3%)
Цинк, Zn0.67 mg (6%)
Мед, Cu0.051 mg (6%)
Манган, Mn0.24 mg (10%)
Селен, Se12.6 μg (23%)
Щука в Общомедия
Процентите са спрямо препоръчителната
дневна доза
в САЩ.[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Esox lucius (Linnaeus, 1758). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 3 януари 2023 г. (на английски)
  2. Pike, northern (Esox lucius). // International Game Fish Association. Посетен на 9 ноември 2019.
  3. USDA National Nutrient Database for Standard Reference. // USDA Nutrient Database. (на английски)