Любов Орлова (кораб)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Край бреговете на Антарктида
„Любов Орлова“ пред гигантския кораб Star Princess в Ушуая, Аржентина
На пристана в порт Сейнт Джонс

„Любов Орлова“ (на английски: MV Lyubov Orlova, до 1999 г. на руски: „Любовь Орлова“ или Lyubovy Orlova) е круизен кораб без екипаж, блуждаещ на дрейф в Северния Атлантически океан от януари 2013 г.

Корабът е построен по поръчка на СССР в градчето Кралевица, Приморско-горанска жупания, Хърватия, Югославия през 1976 г. Наименуван е в чест на съветската актриса, народна артистка на СССР, Любов Орлова.

Първоначално собственик на кораба става Далекоизточното морско пароходство, Владивосток. Използван е за круизи. През 1999 г. е обновен и продаден на американската компания Quark Expeditions за круизи до Антарктика и Арктика.[1]

Корабът е арестуван в Сейнт Джонс, провинция Нюфаундленд и Лабрадор, Канада за дългове към екипажа на стойност около 350 хил. щ.д. през септември 2010 г.[2] По решение на Русия екипажът от 51 души (главно руснаци плюс 2 украинци) е евакуиран. Съдът е купен на безценица и новият собственик планира да го закара до Доминикана за нарязване.

Влиза в световните новини на 24 януари 2013 г., когато корабът на буксир напуска пристанището, но започва буря и го отнася в открития океан. На 1 февруари отново е закачен на буксир, но след 6 дни пак се откъсва. На 23 февруари същата година е забелязан отдалечен на 1300 морски мили (2400 км) – чак край Северна Ирландия.

През януари 2014 г. по информация от британския в. „Мирър“[3] корабът се насочва към бреговете на Англия. Според вестника на борда на кораба има само пълчища гладни и вероятно заразни плъхове, принудени да се ядат един друг, за да оцеляват.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]