Людмила Улицка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Людмила Улицка
руска писателка
Lyudmila Ulitskaya 2.jpg
Родена
21 февруари 1943 г. (76 г.)
Националност Флаг на Русия Русия
Професия писател

Уебсайт Официален уебсайт
Людмила Улицка в Общомедия

Людмила Евгениевна Улицка (на руски: Людмила Евгеньевна Улицкая) е руска писателка.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Людмила Улицка е родена на 21 декември 1943 г. в Давлеканово, Башкирия.

По образование е биолог-генетик. Защитава дисертация, работи в Института по обща генетика. През 1970 г. е уволнена заради преписване на „самиздатски“ ръкопис. Баща ѝ е инженер, майка ѝ – биохимичка.

Първите ѝ разкази се появяват в списания към края на 1980 година. Бива изоставена от първия си мъж, отглежда двамата си синове сама. В безработицата преоткрива литературата като поле за изява.

Книгите ѝ са преведени на над 25 езика. Любимият ѝ похват е плюс един (едно фундаментално събитие, наслоено с много предистории). Само се определя като „авторка на младите“. Писаните от нея стихове вмъква в романите си („единствената форма, в която се осмелих да ги публикувам, приписвайки ги на главните ми героини“).

Два нейни сценария биват филмирани: „Сестрите Либърти“ и „Жена за всички“. Носителка е и на френската награда „Медичи“, на италианската „Джузепе Ачерби“ и на „Пене“

През 2001 година получава руската награда „Букър“ за „Казус Кукоцкого“.

Издания на български[редактиране | редактиране на кода]

  • Сонечка. Бедни роднини, 1993, (преведен на български през 2004 г.) Повести за размирни руски женски съдби. Лекомислието води до нещастие, до абсолютно щастие, а понякога и доникъде. Силни образи, крайни ситуации, преплетени умело в „приказното“ ежедневие.
  • Медея и нейните деца, 1996, (преведен на български през 2005 г.) Разкази от „зоосоциологията“ на човека. Медея е наблюдателната фигура, преживяваща философски съдбовните превратности на заобикалящите я герои.
  • Искрено ваш Шурик, 2003, (преведен на български през 2007 г.), обявен за роман на годината за 2004 г. в Русия.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]