Майкъл Пунке

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Майкъл Пунке
Michael Punke
Майкъл Пунке като посланик през 2011 г.
Майкъл Пунке като посланик през 2011 г.
Роден7 декември 1964 г. (59 г.)
Професияписател, адвокат, политик, посланик
Националност САЩ
Активен период2002 -
Жанристорически роман, приключенски роман, документалистика
СъпругаТрейси Силк
ДецаСофи, Боуман
Уебсайт
Майкъл Пунке в Общомедия

Майкъл Пунке (на английски: Michael Punke) е американски политически анализатор и консултант, политик, адвокат и писател – автор на произведения в жанровете исторически роман и документалистика.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 7 декември 1964 г. в Торингтън, Уайоминг, САЩ, в семейството на Бъч и Мерилин Пунке. Има по-малки брат и сестра. Като гимназист три лета работи като гид в Националния исторически парк „Форт Ларами“ в Уайоминг. Първоначално започва да учи в Масачузетския университет в Амхърст, а после завършва с бакалавърска степен по международни отношение от Университета „Джордж Вашингтон“. Получава докторска степен по търговско право от Юридическия факултет на Университета „Корнел“. В „Корнел“ е редактор на вестника на факултета по международно право.

След дипломирането си първоначално е адвокат в кантората „Хога и Харисън“ във Вашингтон, а в периода 1991 – 1992 г. работи като държавен служител и съветник по международна търговия за сенатор Макс Бокъс. Докато работи за сенатора, се жени за Трейси Силк. Имат две деца – Софи и Боуман.

В периода 1993 – 1995 г. е директор по международните икономически отношения в Международната търговска подкомисия и в Националния икономически съвет към Съвета по сигурност във Вашингтон, а в периода 1995 – 1996 г. е старши съветник към Офиса на търговския представител на САЩ. В периода 1996 – 2002 г. е адвокат по международна търговия и партньор в адвокатската кантора „Mayer, Brown, Rowe & Maw“. След това в периода 2003 – 2009 г. преподава в Университета на Монтана в Мисула и е политически анализатор и консултант. През 2009 г. е избран от президента Барак Обама за заместник търговски представител и посланик на САЩ в Световната търговска организация в Женева, Швейцария, като е утвърден от Сената през 2011 г.

Докато работи в адвокатската кантора, започва да пише роман, който завършва за 4 години. През 2002 г. е издаден романът му „Завръщането“. Главният герой, опитният ловец и трапер Хю Глас, водач на преследвана от индианци експедиция за добив на животински кожи през 1823 г., е нападнат от мечка и получава тежки рани. Изоставен от групата на произвола на съдбата, той намира последни сили, за да оцелее и да се завърне, отмъщавайки на хората, които са го изоставили и ограбили. През 2015 г. част от романа е екранизирана в едноименния и много награждаван филм с участието на Леонардо ди Каприо, Том Харди, Уил Полтър и Донал Глийсън.

В следващите години е автор и на две документални книги.

Майкъл Пунке живее със семейството си в Мисула, Монтана.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Самостоятелни романи[редактиране | редактиране на кода]

  • The Revenant (2002)
    Завръщането, изд.: „Сиела“, София (2015), прев. Павел Главусанов

Документалистика[редактиране | редактиране на кода]

  • Fire and Brimstone (2006)
  • Last Stand (2007)

Екранизации[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]