Направо към съдържанието

Македонска патриотична организация „Пелистер“ (Акрън)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Македонска патриотична организация „Пелистер“
Народен дом на М.П.О. „Пелистър“ в Акрон, Охайо
Народен дом на М.П.О. „Пелистър“ в Акрон, Охайо
Информация
Положениенесъществуваща
СедалищеАкрън, Охайо
Езицибългарски, английски
РъководителДжон Мицев

Македонската патриотична организация „Пелистер“ (на английски: MPO „Pelister“) е секция на Македонската патриотична организация в Акрън, Охайо, САЩ.

До формирането на организацията се стига след като група дейци на МПО изпращат свой делегат на общия конгрес на организацията в лицето на Янаки Дошев. След завръщането му е свикано събрание в дома на Доре Русоманов, на което присъстват 18 души. Към 1927 година членската маса на дружеството е вече 100 души, същата година е сформирана и женска секция на дружеството. Шестият (1927) и 14-ият (1935) конгреси на МПО се организират в Акрон. През 1939 година е завършен народният дом на организацията върху земя, подарена на дружеството от активиста Лазар Москов от Горно Върбени. Основната част от активистите на МПО „Пелистер“ са от Леринско, Битолско и Прилепско, както и няколко семейства от Охридско и Гевгелийско.[1]

Дружеството поддържа българската църковна община „Свети Илия“.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Македонски алманахъ. Индианаполисъ, Индиана, САЩ, Централенъ Комитетъ на Македонскитѣ политически организации въ Съединенитѣ щати, Канада и Австралия, 1940. с. 279.