Мара Цибулка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мара Цибулка
българска певица
Родена
Починала
24 май 1977 г. (85 г.)
Музикална кариера
Инструментивокал
Глассопран
Мара Цибулка в Общомедия

Мара Маринова Цибулка е българска оперна певица (сопран) и вокален педагог, професор в Софийската консерватория. Женена е за чешкия виолончелист Иван Цибулка, първи директор на Софийската опера, майка на композитора Кирил Цибулка.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Мара Цибулка е родена в София през 1891 година. През 1915 година завършва Музикалното училище в класа на Eфимия Илкова. Започва концертната си дейност още в ученическите си години с изпълнения на песни и арии от Добри Христов и Димитър Хаджигеоргиев.

Документът, с който Мара Цибулка е повишена от извънреден в редовен професор на ДМА, считано от 1 юли 1939 г. Източник: ДА „Архиви“

През 1921 година завършва майсторски клас по пеене в Мюнхенската музикална академия, където учи и сценично майсторство при проф. Анна Баар-Милденбург. По време на обучението си в Германия Мара Цибулка задълбочено работи върху песенното творчество на композитори като Франц Шуберт, Хюго Волф, Рихард Щраус, Ханс Пфитцнер и усвоява стила на немските романтици. Още с връщането си в България през същата година Цибулка се отдава на активна изпълнителска и педагогическа дейност. Назначена е в Държавната музикална академия, където работи до пенсионирането си през 1958 година, първо като преподавател, а впоследствие като извънреден професор през 1925 година и като редовен професор през 1939 година.

Скоро след завръщането си се омъжва за видния виолончелист Иван Цибулка и заедно с него участва в концертите на съоснования от него камерен квинтет в състав: И. Цибулка (виолончело), Ханс Кох (цигулка), Ото Даубе (пиано), Боян Константинов (цигулка) и Йозеф Силаба (виола). Освен песни и арии, Цибулка изпълнява и оратории като „Победната песен на Мириам“ от Шуберт, „Месия“ от Хендел и други.

Между 1930 и 1932 година прави втора специализация по пеене във Виена. През 1937 година участва във Вагнеровите тържества в Детмолд (Германия) с арии и песни от немски автори. Дава и самостоятелни радиоконцерти: в Бреслау (1937), в Париж и Мюнхен (1939). През 1952 година получава почетното звание „Заслужила артистка“. Последния си концерт, посветен на песенното творчество на Брамс, изнася през 1953 година. През 1960 година преподава за кратко в Китай.

Сред учениците на Цибулка в Музикалната академията се открояват имената на големи български оперни певци като Тодор Мазаров, Любомир Вишегонов, Бойка Константинова, Катя Попова, Надя Тодорова, Райна Йорданова, Иван Попов, Тинка Сколуфанова,[1] Нуни Нанев, Евгени Леков, Радка Йосифова и други.

Проф. Мара Цибулка умира на 24 май 1977 година в София.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Енциклопедия на българската музикална култура. София, Издателство на БАН, 1967. с. 450. (на български)
  2. Енциклопедия България, том 7, Издателство на БАН, София, 1996, стр. 381