Маргерита Малатеста от Римини

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Маргерита Малатеста от Римини
италианска благородничка
Родена
Починала
Семейство
РодМалатеста по рождение
Фортебрачо по брак
БащаСиджизмондо Пандолфо Малатеста
МайкаИзота дели Ати
Братя/сестриРоберто Малатеста
СъпругКарло Фортебрачо
ДецаБернардино
Други

Маргерита Малатеста (на италиански: Margherita Malatesta; * XV век, Римини; † пак там) е италианска благородничка.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Тя е дъщеря на Сиджизмондо Пандолфо Малатеста (* 1417, † 1468), господар на Римини и на Фано, кондотиер, и на Изота дели Ати (* ок. 1432, † 1474).

Има един брат и една сестра:

Има и множество природени братя и сестри: от първия брак на баща си един брат, от втория брак – брат и сестра, от негови извънбрачни връзки – пет братя и пет сестри.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Когато Херцогът на Урбино Федерико да Монтефелтро през 1477 г. обсажда Монтоне, за да го покори за папа Сикст IV, Маргарита смело ръководи защитата му за известно време. Но мъжът ѝ Карло, който ѝ няма доверие, праща сина им Бернардино със заповед да я хвърли затвора, ако има намерение да отстъпи. Бернардино не прави нищо, понеже на полето идва брат ѝ Роберто, който в таен разговор с нея я убеждава да се остави на папската милост, вместо да удължава безсмислената съпротива. Тя се съгласява и така Монтоне, след 32 дена обсада, става част от Папската държава. Маргарита получава 6000 златни флорина. Мразена от съпруга и децата си, тя отива да живее в Римини, където брат ѝ, поради страх, че може и него да предаде, нарежда да я убият.

Брак и потомство[редактиране | редактиране на кода]

∞ февруари 1455 за Карло Фортебрачо, син на кондотиера Брачо Фортебрачо – граф на Монтоне, от когото има няколко деца, сред които Бернардино.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Margherita Malatesta di Rimini в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​