Мария Мангупска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мария Мангупска
Княгиня на Молдова
MariaPaleóloga.jpg
Управление 14721477 г.
Лични данни
Родена
Починала
Погребан в манастир Путна, Румъния
Семейство
Династия Палеолози,Асеневци
Баща Олубей
Мария Мангупска в Общомедия

Мария Асенина Палеологина (гръцки: Μαρία Ασανίνα Παλαιολογίνα, починала на 19 декември 1477 г.) по-известна като Мария Мангупска и Мария от Дорос е втора съпруга на Стефан III, войвода (княз) на княжество Молдова. Бащата на Мария е княз на кримското княжество Феодоро със столица Мангуп. По майчина линия тя е свърана с династията на Палеолозите във Византия и с визнатийския клон на българската царска династия Асеневци. Майка ѝ – Мария Цамблакина Палеологина Асенина е дъщеря на Авраам Асен Палеолог, син на Михаил Асен, най-възрастният син на цар Иван Асен III и Ирина Палеологина.Мария Мангупска е братовчедка по линия на Асеневци със София Палеологина, велика княгиня на Москва и племенница на последния византийски император Константин XI Палеолог. Тя е и племенница на Мария Готска, императрица на Трапезунд, съпруга на последния трапезундски император Давид Велики Комнин.

В 1472 година Мария заминава за Молдова, където се омъжва за воеводата Стефан III. От брака и с княза, през 1473 году ражда двама близнаци - Богдан и Иляш. Живота и на двамата е много кратък. Иляш умира още в същата година в която се е родил, а Богдан - през 1479 г, едва на шест години. През 1475г. след пет месечна обсада на Мангуп, княжество Феодоро е завоювано от османските войски. Цялото население е избито или отведено в робство в Константинопол. Със екзекуцията на брат и Александър през 1476г. се слага край на родната династия на Мария Мангупска. През същата година войските на Кримското ханство, вече васлано на Османската империя нахлуват в Източна Молдова. След като княз Стефан е разбит в битката при Валеа Алба, населението е принудено да бяга. Според местни предания, княгинята също напуска столицата Сучава и се укрива в пещера, известна като Stânca Doamnei. Малко преди смъртта си Мария изпраща като дарение на манастриа Григориат в Света Гора една икона на Св Богородица с надпис "Молитва за благочестивата госпожа Мария Асен Палеолог, владетелка на Молдовлахия". Мария Мангупска умира през 1477 г само на 27 години. Погребана е в манастира Путна на територията на днешсна Румъния. Важно доказателство за произхода на княгинята се явява погребалната пелена на Мария, която е запазена и се съхранява в манастира. Изобразените на нея монограми на Палеолозите (двуглави орли) и българските Асенвеци са свидетелство за родовите отношения на мангупската династия с тези две знатни фамилии.
Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Василка Тъпкова-Заимова, Димитър Димитров, Пламен Павлов. Византия и византийският свят, 2011 г. Издателство „Просвета – София“ АД. ISBN 9789540124278-1

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]