Маркграфство Източна Лигурия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Маркграфство Източна Лигурия
Генуезска марка

Отбертинова марка

Marca Liguria Orientale
Marca Obertengha

961-1193
Вид Маркграфство
Период 961-1193
Столица Генуа
Управление Маркграф
Династия Отбертини
Дом Есте

Маркграфство Източна Лигурия (на латински: Marca Liguria Orientale) е маркграфство от средата на 10 век в Източна Лигурия, Северна Италия, наричано още и Отбертинова марка (Marca Obertengha) по името на Оберто от Луни, прародител на лангобардските Отбертини. Известна е и с името Генуезска марка (Marca Januensis) заради столицата Генуа. Обхваща графства Генуа, Луни, Тортона, Бобио, Павия и Милано (вероятно най-старото от тях); индиректно към него е принадлежало и господството над Корсика и Сардиния.

Маркграфството просъществува до 12 век. Последните анексирани територии са Гавело и Монселиче, тогава когато част от неговите територии започват да стават независими.

На 15 декември 950 г. Беренгар II от Ивреа става крал на Италия. В началото на следващата година той реорганизира управлението на земите западно от река По и образува три нови територии (марки), начело на които назначава свои приближени за маркграфове:

Територията северно от По (с изключение на територията около Верчели) става Маркграфство Ивреа, познато и като Анскарийска марка (Marca Anscarica) по другото име на тогава управляващата Дом Бургундия-Ивреа.

Маркграфове[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]