Ардуин Глабер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ардуин III Глабер
Arduino III il Glabro
първият маркграф на Торино
Роден
Починал
976 г. (46 г.)

Националност Флаг на Италия Италия
Псевдоним Голобради
Управление
Период 10 век
Предшественик първи Маркграф на Торино
Наследник Олдерик-Манфред I
Титла граф на Ауриате, маркграф на Торино
Семейство
Род Ардуини
Баща Рожер, граф на Ауриате
Съпруга Имула (Емилия)
Деца Олдерик-Манфред I, Ардуин, Алсинда, Одо и Ришилда.

Ардуин Глабер или Ардуин Голобради (на италиански: Arduin Glabrio; на немски: Arduin der Kahle; † след 4 април 976/977 г.) e граф на Ауриате от 935 г. и в периода 964 – 977 г. първият маркграф на Маркграфство Торино, наречено на негово име „Ардуинова марка“. Той е основател на рода Ардуини.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

За Ардуин има писмени сведения от 13 април 945 г. до 4 април 976 г. Основният източник за живота му е Хрониката на Манастира на Новалеза от сред. на 11 век (Chronicon novaliciense).

Ардуин е син на франкския благородник Рожер, който идва с брат си Ардуин в Италия през 10 век и се омъжва за вдовицата на предходния граф (Родулф от Ауриате, † след 21 април 902 г.), от която има двама сина – Рожер II и Ардуин. В периода 902-915 г. Рожер - баща е граф на Ауриате, териториите на което се простират в района на днешните Кунео и Салуцо.

След 935 г. Ардуин наследява баща си като граф на Ауриате.

На 13 април 945 г. Ардуин за пръв път е наречен с титлата „граф“ (comes).

През 940/945 г. той прогонва сарацините от Вал ди Суза и става един от най-доверените приближени на маркграфа на Ивреа и бъдещ крал на Италия Беренгар II. Той връща Манастира в Новалеза в християнски ръце.

През 945 г. Ардуин е в двора на краля на Италия Лотар I. Преди 13 ноември 950 г. той става граф на Торино, а на 13 ноември 950 г., благодарение на Лотар II, става и фогт на манастира Новалеза-Бреме (манастирът е преместен от Новалеза в Бреме заради сарацините).

След смъртта на Лотар II Ардуин отива в Павия на коронацията на Беренгар II.

Той е един от тримата приближени, на които през 950 г. крал Беренгар II дава новообразувани маркграфства. Той получава маркграфство Торино с териториите на Ауриате, Торино, Асти, Албенга и Бредуло, Алба и Вентимиля.

Ардуин участва с Беренгар II в Обсадата на крепостта на Каноса, където е намерала убежище вдовицата на Лотар II – кралица Аделхайд Бургундска. Притежателят на Замъка е Адалберт Ато – първият маркиз на Мантуа и вероятен свекър на сина на Ардуин – Манфред. Ардуин не иска да влиза в конфликт с него или със своя суверен – император Ото I. Легендите разказват, че Ардуин подсказва на Адалберт стратегията, която кара Беренгар да свали 3-годишната обсада: Ардуин знае, че храната в замъка е оскъдна и войските няма да издържат дълго. Предлага на Ато да вземе едно прасе и да го напълни с жито, след което да го изпрати от замъка. Императорските войски хващат животното и след като го убиват, откриват, че то е добре хранено и стомахът му е пълен с жито. Императорските командири смятат, че ако обсадените могат да си позволят да хранят прасетата, крепостта никога няма да падне и те свалят обсадата.

След като император Ото I детронира Беренгар II през 961 г., той нарежда на Ардуин да върне манастира в Бреме, което той не изпълнява.

През януари 964 г. Ардуин е споменат като маркграф на Торино.

Летописецът на Сакра ди Сан Микеле твърди, че през 966 г. Ардуин се намира в Замъка в Авиляна, когато при него от Франция идва Уго ди Монбоасие - господар на Алверния с желание да построи манастир на Св. Архангел Михаил (дн. Sacra di San Michele) на хълм над Авиляна. Ардуин иска да му дари земята, но Уго предпочита да я купи. Става въпрос за сина на Ардуин или за неговия племенник – Ардуин. Следователно годината не е 966, но около 999-1002.

Ардуин участва заедно с Гийом I от Прованс и брат му Ротбaлд I от Прованс в битката при Туртур през 972-973 г., която води до окончателното унищожаване на сарацинския център във Фраксинетум (дн. La Garde-Freinet до Сен Тропе). Този акт е породен от залавянето на игумена на Клюни Майол при завръщането му от Италия на 22 юли 972 г.

От 976 г. Ардуин е и граф на Павия.

За последен път Ардуин е споменат на 4 април 976 г.

Неговият син Манфред I († 1001 г.) го последва като маркграф на Торино (977 – 1000) и граф на Ауриате.

Брак и потомство[редактиране | редактиране на кода]

Ардуин Глабер се жени за Емилия или Имула от Суза и от нея има две дъщери и трима сина:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Италия“         Портал „Италия          Портал „История“         Портал „История          Портал „Биографии“         Портал „Биографии