Маркграфство Западна Лигурия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Маркграфство Западна Лигурия

Marca Liguria Occidentale
Marca Aleramica

961 – 967
Карта
Маркграфство
Период 961 – 967
Столица Монферат, до Савона
Управление Маркграф
Династия Алерамичи
Влиза в Маркграфство Монферат 967

Маркграфството Западна Лигурия (Marca Liguria Occidentale, Marca Aleramica, на немски: Markgrafschaft Westligurien) е маркграфство от средата на 10 век в Западна Лигурия, в Северна Италия. Другото му име е Marca Aleramica, наречено на първия маркграф Алерам Монфератски, граф на Верчели, прародителят на произлизащите от франките Алерамичи. То обхващало територията от Верчели на Север през Монферат до Савона, който е център на графството.

През 950 г. Беренгар II от Ивреа става крал на Италия. В началото на следващата година той реорганизва управлението на земите западно от река По и образува три нови територии (Марки), за които назначава свои приближени за маркграфове:

Територията северно от По (с изключение на територията около Верчели) остнала като намалено Маркграфство Ивреа (или Marca Anscarica – по друго име на тогава управляващата Дом Бургундия-Ивреа).

Маркграфове[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Giovanni Sergi, I confini del potere. Marche e signorie fra due regni medievali. Einaudi, Torino 1995, ISBN 88-06-13058-7 (Biblioteca Studio 17).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]