Междуличностни отношения

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Междуличностни отношения

Междуличностните отношения представляват общуване, приятелство, другарство, близост, връзка между двама или повече души, които могат да варират от временни до продължителни. Тази близост и приятелство може да е основана и базирана на любов, солидарност и подкрепа, работа заедно и бизнес взаимоотношения, или друг тип социално обвързване. Междуличностните отношения са формирани в контекста на социални, културни и други влияния. Контекстът може да варира от семейство, роднински връзки, приятелство, брак, други емоционални и/или сексуални отношения, работа, обучение, клубове, съседство и групи или места за забавление, разпускане, също религиозни практики, йога и т.н. Междуличностните отношения са регулирани различно, от закона, от социалните норми и обичаи, от взаимни договорки и са основа на социалните групи и обществото като цяло.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Приятелство[редактиране | редактиране на кода]

Приятелството е връзка на взаимна привързаност между хора. Това е по-силна форма на междуличностна връзка от "познанството" или "асоциацията" като съученик, съсед, колега или колега. Като се има предвид, че приятелствата осигуряват на хората много психически, социални и здравни ползи,[1] хората трябва да искат да общуват и да създават силни връзки с хора, които могат да им осигурят необходимите ползи. Следователно хората имат специфични приятелски предпочитания към видовете поведение и черти на характера, които са свързани с тези ползи.[2] Общите хобита могат да прераснат в приятелства.[3]

Романтична връзка[редактиране | редактиране на кода]

Романтичните връзки са определяни по безброй начини от писатели, философи, религиозни учени, учени, а днес и от консултанти по връзки. Две популярни определения за любовта са триъгълната теория за любовта на Стърнбърг и теорията за любовта на Фишер.[4][5][6] Стърнбърг определя любовта като интимност, страст и ангажираност, които според него съществуват на различни нива в различните романтични връзки. Фишър определя любовта като състояща се от три етапа: привличане, романтична любов и привързаност.

Братя и сестри[редактиране | редактиране на кода]

Взаимоотношенията между братята и сестрите оказват голямо влияние върху социалните, психологическите, емоционалните и академичните резултати.[7][8][9] Въпреки че с течение на времето близостта и контактите обикновено намаляват, връзката между братята и сестрите продължава през целия им живот. Братската връзка е една от малкото силни връзки, които хората могат да имат. Взаимоотношенията между братята и сестрите се влияят от отношенията между родителите и децата, така че отношенията между братята и сестрите в детството често отразяват положителните или отрицателните аспекти на отношенията на децата с техните родители.[10]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. The Anatomy of Friendship // www.cell.com. Посетен на 16 февруари 2024 г.
  2. Morality as Cooperation: A Problem-Centred Approach // link.springer.com. Посетен на 16 февруари 2024 г.
  3. How Shared Interests Can Lead to Lifelong Friendships? // depassport.com. Посетен на 16 февруари 2024 г.
  4. Intimacy, Passion and Commitment in Adult Romantic Relationships: A Test of the Triangular Theory of Love // journals.sagepub.com. Посетен на 16 февруари 2024 г.
  5. The Science of Romantic Love: Distinct Evolutionary, Neural, and Hormonal Characteristics // digitalcommons.cwu.edu. Посетен на 16 февруари 2024 г.
  6. A triangular theory of love // psycnet.apa.org. Посетен на 16 февруари 2024 г.
  7. The Real Impact Separated Siblings Have on Individual Child Development // psychologywriting.com. Посетен на 16 февруари 2024 г.
  8. Sibling Relationships // www.indiaparenting.com. Посетен на 16 февруари 2024 г.
  9. What role do sibling relationships play in the development of emotional regulation // etheses.bham.ac.uk. Посетен на 16 февруари 2024 г.
  10. Sibling Relationships in Emerging Adulthood: Associations with Parent–Child Relationship // link.springer.com. Посетен на 16 февруари 2024 г.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Interpersonal relationship в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​