Михаил Врубел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Михаил Врубел
Михаил Врубель
руски художник
Автопортрет от 1885 г.
Автопортрет от 1885 г.

Роден
Михаил Александрович Врубел
Починал
Погребан Петроград, Русия

Националност Флаг на Русия Русия
Кариера в изкуството
Стил постимпресионизъм, символизъм
Академия Императорска художествена академия
Учители Павел Чистяков
Направление живопис
Патрон Сава Мамонтов

Подпис Vrubel signature.JPG
Уебсайт vrubel-world.ru
Михаил Врубел в Общомедия

Михаил Александрович Врубел (на руски: Михаил Александрович Врубель) е руски художник символист. Роден на 5 март (17 март нов стил) 1856 г. в руския град Омск, в семейството на военен юрист. Твори практически във всички жанрове на изобразителното изкуство: живопис, графика, скулптура, театрално изкуство. Автор е на живописни платна, декоративни пана, фрески и илюстрации към книги. Любимите му теми са смъртта и любовта и в много отношения той е новатор на своето време.

През 1884 г. Врубел участва в реставрацията на две църкви в Киев. Там се влюбва в ездачката от една италианска циркова трупа. Вероятно това е причината за заразяване със сифилис. През 1889 г. художникът се мести да живее в Москва, с подкрепата на големия руски меценат Мамонтов. През 1891 г. пак с помощта на Мамонтов, заминава за Италия, където рисува активно.

През 1896 г. се влюбва в Надежда Ивановна Забела, известна оперна певица. Двамата се женят и живеят в Москва, където Врубел рисува жена си в ролите, в които тя участва в операта. Именно жена му е царицата лебед в едноименната картина. През 1901 г. той започва да проявява ясни признаци на душевно заболяване – има нервни кризи, зрението му се влошава значително, диагностициран е със сифилис. Постъпва в психиатрична болница през 1902 г. при психиатъра д-р Фьодор Усолцев. Ражда му се син Сава, който страда от заешка уста. През 1903 г. художникът е поканен в Киев отново. По пътя Сава се разболява и умира. През 1906 г., почти напълно ослепял и с влошено душевно състояние, той престава да рисува. Умира 4 години по-късно.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Седящият демон на Врубел, 1890, Третяковската галерия, една от най-известните му картини
  • „Момиче на фона на персийски килим“ – 1886 г.
  • „Демон“ – 1890 г.
  • „Венеция“ – 1893 г.
  • „Испания“ – 1894 г.
  • „Гледачка“ – 1895 г.
  • „Портрет на Константин Дмитриевич Арцибашев“ – 1897 г.
  • „Пан“ – 1899 г.
  • „През нощта“ – 1900 г.
  • „Люляк“ – 1900 г.