Михаил Лазаров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Михаил Лазаров
български революционер
Роден
Етнос българи

Михаил Лазаров е български подофицер и революционер, Кочански войвода на Върховния македоно-одрински комитет.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Михаил Лазаров е роден в Лом, където и завършва основното си образование. Постъпва на служба в Българската армия и с чин подофицер служи в Петнадесети пехотен ломски полк.

През 1898 година става член на Тайното македоно-одринско подофицерско братсво в полка, заедно с Христо Чернопеев, Никола Божков, Иван Савов и други. През 1901 година Михаил Лазаров, като войвода на 13 души чета, е изпратен от ВМОК за Кочанско, но още в Горноджумайско четата му е обезоръжена от Кръстьо Асенов и Сава Михайлов и изпратена обратно зад граниза.[1][2]

През пролетта на 1902 година е войвода в Малешевско, където води голямо сражение с турски войски в планината Плачковица в местността Момина чешма. През 1903 година Михаил Лазаров се завръща в Кочанско и се включва в подготовката на Илинденско-Преображенското въстание.[3][4]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Силяновъ, Христо. Освободителнитѣ борби на Македония. Т. I. Илинденското възстание. София, Издание на Илинденската Организация, 1933. с. 161.
  2. Динев, Ангел. Илинденската епопея, т.I, София, 1946, стр.220-221.
  3. Биография от сайта на ВМРО-БНД[неработеща препратка]
  4. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация : Войводи и ръководители (1893-1934) : Биографично-библиографски справочник. София, Издателство „Звезди“, 2001. ISBN 954-9514-28-5. с. 91.
     Портал „Македония“         Портал „Македония