Михаил Фрунзе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Михаил Фрунзе
Министър на отбраната на СССР
Мандат15 януари 1925 г. – 31 октомври 1925 г.
ПредшественикЛев Троцки
НаследникКлимент Ворошилов
Лична информация
Роден
Починал
31 октомври 1925 г. (на 40 г.)
ПогребанНекропол на Кремъл, Москва
НационалностСССР, Русия
Религияатеист
Полит. партияКПСС
Подпис
Михаил Фрунзе в Общомедия

Михаил Василевич Фрунзе (партиен псевдоним: Арсений Трифонич, литературни псевдоними: Сергей Петров, А. Шуйский, М. Мирский) е сред най-големите военачалници в Червената армия по време на Гражданската война в Русия (1918 – 1922).

Роден е на 21 януари 1885 г. в град Пишпек, Семиреченска област, Туркестански край (днес Бишкек, столицата на Киргизия).

Участва в Първата руска революция (1905). От началото на 1917 г. организира милицията в Минск, председател е на изпълкома на Съвета на селските депутати на Минска и Виленска губернии, редактор на „Крестьянская газета“ и болшевишката „Звезда“ и др. Участва в Октомврийската революция от 1917 г.

Проявява се като талантлив военачалник по време на Гражданската война на територията на бившата Руска империя. Командва части, съединения и обединения на Червената армия (РККА). От април 1924 е едновременно началник-щаб на РККА (началник на Генералния щаб) и началник на Военната академия (бившата Академия на Генералния щаб.

Автор и ръководител на реорганизацията на РККА. Народен комисар по военните и морските въпроси на СССР и председател на Революционния военен съвет на РККА (25 януари 1925 – 31 октомври 1925). Кандидат-член на Политбюро на ВКП (б) (2 юни 1924 – 31 октомври 1925).

Умира на 31 октомври 1925 г. в Москва при операция от язва на стомаха, като остават съмнения, че е убит по нареждане от Сталин, който много настоявал за извършването на операцията.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

В негова чест е наименувана общовойсковата Военна академия в Москва (на руски език:Общевойсковая академия имени М. В. Фрунзе).

В чест на Михаил Фрунзе са наречени също: