Михаил Фрунзе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Михаил Фрунзе
Frunze Mikhail 2.jpg
Министър на отбраната на СССР
Мандат15 януари 1925 г. – 31 октомври 1925 г.
ПредшественикЛев Троцки
НаследникКлимент Ворошилов
Лична информация
Роден
Починал
31 октомври 1925 г. (на 40 г.)
ПогребанНекропол на Кремъл, Москва
НационалностСССР, Русия
Религияатеист
Полит. партияКПСС
ПодписMikhail Frunze Signature.svg
Михаил Фрунзе в Общомедия

Михаил Василевич Фрунзе (партиен псевдоним: Арсений Трифонич, литературни псевдоними: Сергей Петров, А. Шуйский, М. Мирский) е сред най-големите военачалници в Червената армия по време на Гражданската война в Русия (1918 – 1922).

Роден е на 21 януари 1885 г. в град Пишпек, Семиреченска област, Туркестански край (днес Бишкек, столицата на Киргизия).

Участва в Първата руска революция (1905). От началото на 1917 г. организира милицията в Минск, председател е на изпълкома на Съвета на селските депутати на Минска и Виленска губернии, редактор на „Крестьянская газета“ и болшевишката „Звезда“ и др. Участва в Октомврийската революция от 1917 г.

Проявява се като талантлив военачалник по време на Гражданската война на територията на бившата Руска империя. Командва части, съединения и обединения на Червената армия (РККА). От април 1924 е едновременно началник-щаб на РККА (началник на Генералния щаб) и началник на Военната академия (бившата Академия на Генералния щаб.

Автор и ръководител на реорганизацията на РККА. Народен комисар по военните и морските въпроси на СССР и председател на Революционния военен съвет на РККА (25 януари 1925 – 31 октомври 1925). Кандидат-член на Политбюро на ВКП (б) (2 юни 1924 – 31 октомври 1925).

Умира на 31 октомври 1925 г. в Москва при операция от язва на стомаха, като остават съмнения, че е убит по нареждане от Сталин, който много настоявал за извършването на операцията.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

В негова чест е наименувана общовойсковата Военна академия в Москва (на руски език:Общевойсковая академия имени М. В. Фрунзе).

В чест на Михаил Фрунзе са наречени също: