Мокша (река)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мокша
Река Мокша при устието на река Цна
Река Мокша при устието на река Цна
European Russia laea relief location map.jpg
53.2675° с. ш. 44.5614° и. д.
54.7435° с. ш. 41.878° и. д.
Местоположение
Blue 0080ff pog.svg – начало, Blue pog.svg – устие
Общи сведения
Местоположение Flag of Russia.svg Русия
Пензенска област
Мордовия
Нижегородска област
Рязанска област
Дължина 656 km
Водосб. басейн 51 000 km²
Отток 95 (на 72 km от устието) m³/s
Начало
Място Приволжко възвишение
Пензенска област
Координати 53°16′03″ с. ш. 44°33′41.04″ и. д. / 53.2675° с. ш. 44.5614° и. д.
Надм. височина 252 m
Устие
Място ОкаВолгаКаспийско море
Координати 54°44′36.6″ с. ш. 41°52′40.8″ и. д. / 54.7435° с. ш. 41.878° и. д.
Надм. височина 79 m
Ширина 150 m
Мокша в Общомедия

Мо̀кша е река в Европейска Русия десен приток на Ока от басейна на Волга. Дължината ѝ е 656 km, която ѝ отрежда 110-о място по дължина сред реките на Русия.

Река Мокша води началото си от северозападната част на Приволжкото възвишение на 252 m н.в., северно от село Липяги, Мокшански район на Пензенска област. Първите 6 km течението на реката е непостоянно, а след село Виглядовка, Мокшански район на Пензенска област става постоянно. Горното течение на реката преминава през хълмистите райони на северозападната част на Приволжкото възвишение, като тук долината ѝ е сравнително тясна и с по-стръмни брегове. След град Краснослободск, Република Мордовия Мокша напуска последните хълмисти райони на Приволжкото възвишение и навлиза в североизточната част на Окско-Донската равнина. Тук долината ѝ значително се разширява, а бреговете ѝ са неясно очертани. Чрез множество меандри и големи завои в различни посоки се влива отдясно в река Ока, при нейния 350 km, на 79 m н.в., на 8 km западно от село Нарма, Пителински район на Рязанска област.

Водосборният басейн на Мокша обхваща площ от 51 000 km2, което представлява 20,82% от водосборния басейн на река Ока. Във водосборния басейн на реката попадат части от териториите на Република Мордовия, Нижегородска, Пензенска, Рязанска и Тамбовска области.

Границите на водосборния басейн на реката са следните:

  • на север – водосборния басейн на река Тьоша и други по-малки десни притоци на река Ока;
  • на изток – водосборния басейн на река, Сура, десен приток на Волга;
  • на юг и югозапад – водосборния басейн на река Дон;
  • на запад – водосборния басейн на река Пара и други по-малки десни притоци на река Ока.
Карта на водосборния басейн на река Мокша
Карта на водосборния басейн на река Ока

Река Мокша получава 50 притока с дължина над 20 km, като 5 от тях са дължина над 100 km. По-долу са изброени всичките тези реки, за които е показано на кой километър по течението на реката се вливат, дали са леви (→) или (←), тяхната дължина, площта на водосборния им басейн (в km2) и мястото където се вливат.

Подхранването на Мокша е смесено, като преобладава снежното. Среден годишен отток на 72 km от устието – 95 m3/s, минимален 8,5 m3/s, максимален 2 360 m3/s. Пълноводието на реката е през април в горното течение, а долното – през април и май. Замръзва през ноември или началото на декември, а се размразява през април. През 1950-те години по средното течение на реката са изградени няколко малки хидровъзела, които значетилно урегулират оттока на Мокша.

По течинето на реката са разположени множество населени места, в т.ч. 5 града:

При пълноводие Мокша е плавателна до село Нароватово в Република Мордовия, на 156 km от устието ѝ, но от 1990-те години корабоплаването е прекратено

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „География“         Портал „География          Портал „Русия“         Портал „Русия    
CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Мокша (река)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​