Муазез Илмие Чиг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Муазез Илмие Чиг
Muazzez İlmiye Çığ
турска историчка
Muazzez İlmiye Çığ.jpg
Родена
Муазез Илмие Итил

Националност туркиня
Религия атеизъм
Образование Анкарски университет
Научна дейност
Област археология, асириология, шумерология, хетология
Образование Анкарски университет
Муазез Илмие Чиг в Общомедия

Муазез Илмие Чиг (на турски: Muazzez İlmiye Çığ) по баща Итил (İtil) е турска археоложка и асириоложка, която специализира в изучаването на шумерската цивилизация.

През 2006 година, на 92-годишна възраст, добива медийна популярност след излизането на книгата ѝ от 2005 година, в която наред с други неща е описано и изследването ѝ за историята на забулването при жените, че произтича не от мюсюлманската традиция, а пет хиляди години преди това от шумерските жрици, които провеждат инициацията на младите мъже в секса.

Ранен живот[редактиране | редактиране на кода]

Родителите на Муазез Илмие Чиг са кримски татари, чиито семейства са имигрирали в Турция. Родът на баща ѝ се заселва в град Мерзифон, а на майка ѝ – в Бурса, по това време голям регионален център на Османската империя. Родена е в Бурса 4 седмици преди избухването на Първата световна война. Около 1919 година нахлуването на гръцката армия в Измир кара баща ѝ, по професия учител, да потърси със семейството си убежище в град Чорум, където малката Муазез завършва основно училище. Тя впоследствие се връща в Бурса и през 1931 година завършва педагогическия институт в града, подготвящ начални учители.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

След като 5 години преподава на деца в Ескишехир, Илмие Чиг постъпва да учи през 1936 година в Анкарския университет, във факултета по хетология, основан предната година от Мустафа Кемал Ататюрк. Сред преподавателите ѝ са двама от най-значимите за онзи период изследователи на хетската култура и история, Ханс Густав Гьотербок и Бено Ландсбергер, германски евреи, бегълци от Нацистка Германия.[1]

След като се дипломира през 1940 година, Муазез започва дългогодишната си кариера в Музея на древния Ориент (сред 3-те музея в състава на Истанбулския археологически музей. Рабонти като щатен специалист в областта на клиновидното писмо върху глинени таблички, каквито в музейната колекция имало хиляди съхранени, но непреведени и некласифицирани. През следващите години, благодарение на усилията ѝ за разчитане и публикуване на надписите от табличките, музеят става водещ център в областта на близкоизточните древни езици, посещаван от изследователи на древната история от всички краища на света.[1]

Омъжва се за М. Кемал Чиг, директор на музея Топкапъ. Муазез е видна застъпничка за светска държава и женските права в Турция, почетен член на Германския археологически институт и на Института по праисторически изследвания към Истанбулския университет. Тя става известна в професионалните среди с прилежните и систематични изследвания в книгите ѝ, научните ѝ студии и статиите в списания и вестници. През 2002 излиза автобиографичната ѝ книга, оформена като серия от интервюта с журналиста Серхат Йозтюрк.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Списъкът по-долу е непълна библиография на трудове на Муазез Илмие Чиг.

  • 1993: Zaman Tüneli ile Sümer'e Yolculuk [Пътуване до Шумер през тунел на времето] (във вид на детска енциклопедия)
  • 1995: Kur'an, İncil ve Tevrat'ın Sümer'deki Kökeni [Шумерските корени на Корана, Библията и Тората]
  • 1996: Sümerli Ludingirra [Шумерецът Лудингира, ретроспективна научна фантастика] (İbrahim Peygamber)
  • 1997: Пророкът Авраам според шумерските писания и археологическите разкопки
  • 1998: İnanna'nın Aşkı [The Love of Inanna, the Belief and the Holy Marriage in Sumer]
  • 2000: Hititler ve Hattuşa [Хетите и Хатуша: Написано от Ищар] (Ortadoğu Uygarlık Mirası)
  • 2002: Наследство на цивилизацията на Близкия изток
  • 2005: Bereket Kültü ve Mabet Fahişeliği [Култ към плодовитостта и свещената проституция]

Трудовете ѝ включват множество преводи от английски.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Археология“         Портал „Археология          Портал „Турция“         Портал „Турция    
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Muazzez İlmiye Çığ“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.