Музей на просветното дело (Копривщица)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Музей на просветното дело
Музеи в България
Enlightened Center, Koprivshtitsa 02.jpg
Изглед към музея
Местоположение Копривщица, Flag of Bulgaria.svg България
Тематика история
Основан 2012 г.
Изглед от двора на музея

Музей на просветното дело е постоянната изложба „Копривщица – просветен център през Възраждането“. Тази експозиция представя важни подробности от историята на града, превърнал се през XIX в. в едно от най-значимите български възрожденски средища в областта на просветата и революционната дейност за освобождението на българите.

Изложбата, представяща историята на възрожденското образование в Копривщица, е открита на 1 ноември 2012 г. след преоборудване в родната къща на копривщенския учител и деец на БРП (к) Яко Доросиев. Строена е през 1840 г., а до 1989 година в нея е уреден музей на името на учителя, открит през 1958 година.

Постоянната изложба[редактиране | редактиране на кода]

Днес тук е възстановен нагледно с подробности изгледът на килийно училище и отделно на взаимоспомагателно училище по Бел-Ланкастърския метод.[1] Тук разликата между архаичното и началото на модерното образование в България е видна. Това е илюстрирано с богат снимков материал от миналото на просветното дело и неговите деятели.

Ценен експонат в експозицията е училищната икона на „Св. Св. Кирил и Методий“, чийто автор е Станислав Доспевски, нарисувана по поръчка на Найден Геров за училището в града.[2]

Музеят се намира в непосредствена близост до къщата музей „Георги Бенковски“. През малкото площадче пред тях по стъпалата се стига до мемориален комплекс „Човекът, що даде фаталния знак“. Стопанисва се от Дирекцията на музеите в града.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Bg.worldorgs.com. Просветен Център През Възраждането Копривщица. Посетен на 26 август 2021
  2. Direkciamuzei.com. Музей на Просветното дело. Посетен на 26 август 2021

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]