Музей на просветното дело (Копривщица)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Музей на просветното дело
Музеи в България
Изглед към музея
МестоположениеКопривщица, България
Тематикаистория, паметник на културата с местно ансамблово значение[1]
Основан2012 г.
СайтОфициален уеб сайт
Изглед от двора на музея

Музей на просветното дело е постоянната изложба „Копривщица – просветен център през Възраждането“. Тази експозиция представя важни подробности от историята на града, превърнал се през XIX в. в едно от най-значимите български възрожденски средища в областта на просветата и революционната дейност за освобождението на българите.

Изложбата, представяща историята на възрожденското образование в Копривщица, е открита на 1 ноември 2012 г. след преоборудване в родната къща на копривщенския учител и деец на БРП (к) Яко Доросиев. Строена е през 1840 г., а до 1989 година в нея е уреден музей на името на учителя, открит през 1958 година.

Постоянната изложба[редактиране | редактиране на кода]

Днес тук е възстановен нагледно с подробности изгледът на килийно училище и отделно на взаимоспомагателно училище по Бел-Ланкастърския метод.[2] Тук разликата между архаичното и началото на модерното образование в България е видна. Това е илюстрирано с богат снимков материал от миналото на просветното дело и неговите деятели.

Ценен експонат в експозицията е училищната икона на „Св. Св. Кирил и Методий“, чийто автор е Станислав Доспевски, нарисувана по поръчка на Найден Геров за училището в града.[3]

Музеят се намира в непосредствена близост до къщата музей „Георги Бенковски“. През малкото площадче пред тях по стъпалата се стига до мемориален комплекс „Човекът, що даде фаталния знак“. Музеите се стопанисват от Дирекцията на музеите в града.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Koprivshtitsa-bg.com. Списък НИНКН.
  2. Bg.worldorgs.com. Просветен Център През Възраждането Копривщица. Архив на оригинала от 2021-08-26 в Wayback Machine. Посетен на 26 август 2021
  3. Direkciamuzei.com. Музей на Просветното дело. Посетен на 26 август 2021

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]