Награда „Нансен“ за принос към бежанците

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Награда „Нансен“ на ВКБООН за принос към бежанците
Лого на Наградата „Нансен“
Присъждана заИзключителни заслуги за каузата на бежанците
ОтВърховен комисариат за бежанците на ООН
МястоЖенева
Първо връчване1954
Уебсайтwww.unhcr.org/nansen
Награда „Нансен“ на ВКБООН за принос към бежанците в Общомедия

Наградата „Нансен“ на Върховния комисар за бежанците на Организацията на обединените нации за принос към бежанците се присъжда всяка година от Върховния комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) на отделния човек, група или организация, като признание за изключителни заслуги към каузата на бежанците, разселените лица или на лица без гражданство. Тя е създадена през 1954 година.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Наградата носи името на безстрашния норвежки полярен изследовател, политик и носител на Нобелова награда за мир – Фритьоф Нансен. Като първи Върховен комисар за бежанците в Обществото на народите, постиженията на Нансен са допринесли значително за даването на право на глас на насилствено разселените лица.

Наградата „Нансен“ за принос към бежанците се състои от възпоменателен медал, медал „Нансен“ и парична награда от 100 000 долара, предоставена от правителствата на Норвегия и Швейцария за стартирането на съвместен проект в консултации с ВКБООН за подпомагане на насилствено разселените.

Швейцарското и норвежкото правителство, Норвежкият Съвет за Бежанците (НСБ) и Фондация ИКЕА в подкрепа на програмата на наградата „Нансен“ за принос към бежанците.[1]

В горната част на медалите Нансен е изписано: „Nestekjærlighet er realpolitikk“ (в превод: алтруизмът е практическата (реалната) политика)

Церемония по награждаването[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година наградата „Нансен“ се присъжда на официална церемония в Женева, Швейцария – „световната хуманитарна столица“.[2] Провежда се в Батимент де форсес Мотрисе, като церемонията съвпада с годишната среща на Изпълнителния комитет на ВКБООН.[3]

Дискусионен панел „Нансен“[редактиране | редактиране на кода]

През 2011 г. ВКБООН си сътрудничи с университета в Женева, Фондация за Женева и Академия по международно хуманитарно право и човешки права в Женева, в организирането на първия дискусионен панел „Нансен“. Вече като ежегодно събитие, дискусията привлича и ангажира интелектуалната общност на Женева, медиите и младежта в каузата на бежанци и работата на ВКБООН.

През 2012 г. се провежда дискусия на тема „Les femmes et la reconstruction de la Somalie: du trouble à l'espoir“ („Жените и преустройството на Сомалия: от смут до надежда“), с участието на Лейма Гбоуи, лауреат на Нобелова награда за мир през 2011, генералния секретар на Комисията за ядрено регулиране Елизабет Расмусон и почетния посланик на добра воля на ВКБООН Барбара Хендрикс.[4]

Номинации[редактиране | редактиране на кода]

За най-силни се считат онези кандидати, които са надхвърлили служебните си задължения, като са проявили упоритост и смелост, и също така лично, пряко и значително подпомогнали насилствено разселените хора.

Номинациите трябва да се подават чрез уебсайта на наградата „Нансен“ за принос към бежанците. Настоящи или бивши служители на ВКБООН нямат право да се кандидатират. Лица, които номинират себе си, както и междуорганизационни номинации, не се насърчават.[5]

Списък на победителите[редактиране | редактиране на кода]

Проф. Акила Азифи през 2015 г.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]