Нарсе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Нарсес (Сасаниди))
Направо към навигацията Направо към търсенето
Монета с лика на Нарсес

Нарсе (Narsē), или Нарсех е владетел от Сасанидската династия на Персия. Управлява от 293 г. до 302 г.

Последният останал жив от синовете на Шапур I, Нарсес придобива властта с подкрепата на мнозинството от персийските благородници след преврата и свалянето на неговия племенник Бахрам III. Преди да се възкачи на трона, Нарсе е бил управител на Сакастан и Синд, а по-късно от 273 г. царува в Армения.

Въпреки че възкачването му е подкрепено от зороастрийското жречество, Нарсе ограничава техните прекалени привилегии и влияние в държавата. Подкрепя зороастризма, но спира гоненията на манихеите и християните и установява относителна религиозна търпимост.

През 296 г. Нарсе атакува Арменското царство за да възстанови персийския контрол там. Постига първоначални победи срещу Тиридат III и римския цезар Галерий, но по-късно е разгромен и Персия губи значителни територии в полза на Римската империя и Армения. В ръцете на римляните попадат персийската хазна и роднините на царя. Сасанидите губят контрола над Кавказ. Малко след като сключва унизителен мир с римляните в 301 г., Нарсе абдикира в полза на сина си Хормазд II.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • Ursula Weber: “Narseh” Encyclopaedia Iranica, посетен на 23 май 2016).
  • Rawlinson, George: The seven great monarchies of the ancient eastern world. Volume 3. Parthia; New Persia. New York: The Nottingham society (1875) Chapter VI, p. 301 – 312