Национален резерват „Тарас Шевченко“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Национален резерват „Тарас Шевченко“
Шевченківський національний заповідник
Музеи в Украйна
МестоположениеКанив
Основан1925 г.
Работно време
Лятно работно време9.30 – 17.00 ч.
(почивни дни: понеделник)
Зимно работно време8.30 – 16.00 ч.
(почивни дни: понеделник)
Допълнителна информация
Адресгр. Канив, местност „Тарасов хълм“
Телефон+38 096-392-16-92
Сайтshevchenko-museum.com
Карта Местоположение
Национален резерват „Тарас Шевченко“ в Общомедия

Национален резерват „Тарас Шевченко“ (на украински: Шевченківський національний заповідник) е културно-исторически резерват в Канив, Черкаска област, Украйна. Резерватът е първият такъв в Украйна, получил статут на „национален“. Общата площ на резервата е 45 ха. Резерватът граничи с Природен резерват Канив.

На територията на резервата се намират 8 паметника на културното наследство на Украйна.

История[редактиране | редактиране на кода]

Съвременната история на Чернечовия хълм в Канив започва на 22 май 1861 г., когато на мястото е погребан Тарас Шевченко, според последната му воля. Веднага след това местните жители преименуват хълма на „Тарасов“.

През лятото на 1884 г. на Тарасовия хълм с обществени средства е построен първият народен музей, посветен на Шевченко – „Тарасова светлица“, преместен е гробът на Шевченко и е монтиран чугунен паметник кръст, по проект на академика по архитектура Виктор Сичугов.

На 10 юни 1918 г. Върховната Рада обявява гроба на Тарас Шевченко за национална собственост. Самият резерват е основан през август 1925 година.[1]

В периода 1935 – 1937 г. е построена сградата на музея „Тарас Шевченко“ в Канив.

Мемориалът на Шевченко придобива съвременния си облик през лятото на 1939 г. с монтирането на бронзов паметник на гроба на Шевченко (скулптор Матвей Манизер, архитект Евгений Левинсон) и изграждането на литературно-мемориален музей (архитекти Васил Кричевски и Петро Костирко). Откриването на паметника става на 18 юни 1939 година.

Музейният ансамбъл е допълнен от гранитен комплекс, отворен за изкачване през 1977 г. и копие на „Тарасовата светлица“, пресъздадена през 1991 година.

С постановление на Върховната Рада на Украинска ССР от 21 ноември 1989 г. №287 „За създаването на Шевченковски национален резерват в град Канев“ резерватът получава статут на „национален“, потвърден с Указ на Президента на Украйна.[2]

В наши дни[редактиране | редактиране на кода]

Резерватът „Тарас Шевченко“ се превръща в културно-образователен, научно-изследователски и туристически център, който изучава и популяризира ценностите на украинското национално и световно историческо и културно наследство, творчеството на Шевченко, историята на Тарасовия хълм, като същевременно се занимава с опазването на природния ландшафт и културните ценности и паметници на територията на резервата от праисторически времена до наши дни.

През 2000 г. стартира мащабна програма за развитие на резервата, включваща мерки за основен ремонт на съществуващи музейни сгради, с основна идея – запазване на оригиналната архитектурна стилистика. Основната дейност по проекта е завършена през 2010 г. под ръководството на архитект Лариса Скорик, но крайният резултат се счита за сериозно разминаващ се с оригиналния дизайн на Кричевски и Костирко.[3][4]

Всяка година над 100 000 туристи от Украйна и чужбина посещават музеите на Националния резерват „Тарас Шевченко“.

Административната дейност на резервата се осъществява от няколко отдела, занимаващи се с изследователска дейност, поддръжка и стопанисване на музеи и паметници на културата в гр. Канив и околността.

Гроб на Тарас Шевченко[редактиране | редактиране на кода]

Бронзов паметник на Тарас Шевченко

Гробът на Тарас Шевченко се намира на Чернечовия хълм, над който от 1939 г. стои бронзов паметник на скулптора Матвей Манизер.

Музей на „Тарас Шевченко“[редактиране | редактиране на кода]

Сградата на музея „Тарас Шевченко“ е построена в периода 1935 – 1937 г. по проект на Васил Кричевски, считан за основоположник на украинския архитектурен модернизъм.

В периода 2003 – 2010 г. сградата на музея е в процес на реконструкция. Реставрираният музей е тържествено открит от президента на Украйна Виктор Янукович на 23 август 2010 година. Отзивите за реставрационната работа са смесени.[5][6]

Музейната колекция на резервата включва повече от 20 000 уникални паметника, които са украсени с мемориални предмети и гравюри на Тарас Шевченко, редки издания на негови произведения, произведения на украински и чуждестранни художници, шедьоври на народното изкуство, ценни архивни документи, фото- и филмови материали, аудио- и видеозаписи на известни бандуристи и кобзари.

„Тарасова светлица“[редактиране | редактиране на кода]

Сградата „Тарасова светлица“

На територията на резервата работи най-старият музей, посветен на живота и творчеството на Тарас Шевченко – „Тарасова светлица“. Народният музей е основан от Васил Хнилосиров в края на XIX в., първоначално като хижа „Шевченко“. През 30-те години на XX в., след началото на строителството на нова сграда за музея на Тарас Шевченко, е решено сградата на хижата да бъде разглобена. Откриването на новата сграда – вече като „Тарасова светлица“, се състоя на 3 август 1991 година. Новата сграда е монтирана близо до гроба на Иван Ядловски (пазач на гроба на Шевченко от 1884 г. до 1933 г.) поради невъзможността да бъде инсталирана на старото ѝ място.

„Литература на Канив“[редактиране | редактиране на кода]

Музеят „Литература на Канив“ се намира в самия град Канив. Музеят започва своята дейност на 1 май 2008 г., като за база служи библиотеката музей „Аркадий Гайдар“.[7]

Канивски музей на народното декоративно изкуство[редактиране | редактиране на кода]

Музеят се намира в гр. Канив. Музеят започва своята дейност на 23 април 1972 г., като понастоящем изпълнява ролята на изследователски отдел към Националния резерват „Тарас Шевченко“.

Исторически музей Канив[редактиране | редактиране на кода]

Музеят се намира в гр. Канив. Музеят отваря врати за посетители през януари 1991 година, а от май 2008 г. е част от Националния резерват „Тарас Шевченко“.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Шевченківський національний заповідник“ в Уикипедия на украински. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​