Николай Блохин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Николай Блохин
руски лекар
Роден
Починал
Москва, Русия
Погребан Новодевическо гробище, Москва, Русия
Медицина
Област Хирургия, онкология

Николай Николаевич Блохин (4 май 1912, Лукоянов, Нижегородска област - 16 май 1993, Москва) е руски съветски хирург и онколог, действителен член на Академията на науките на СССР, академик и председател на Академията на медицинските науки на Русия. Член на КПСС от 1948 г. Написал е много трудове по пластична хирургия и онкология.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

След като завършва средно образование през 1929 г., влиза в Медицинския факултет на Нижегородския университет в Нижни Новгород. След дипломирането си работи за кратко в селска болница, а след това става асистент в Катедрата по хирургия на Горкиевския медицински институт (днес: Нижегородска медицинска академия). По време на Великата отечествена война Блохин е главен хирург на болници в Горки, активно се занимава с пластична хирургия.

Блохин е организатор на Горкиевския институт по възстановителна хирургия и ректор на Горкиевския медицински институт. Предлага набор от методи за пластична хирургия и хирургично лечение на рак на стомаха и ректума.

От 1952 г. работи в Москва, където организира онкологичен център. През 1972 г. за изключителни научни и социални дейности е обявен за Герой на социалистическия труд. Блохин е академик (1960) на Академията на медицинските науки на СССР и неин председател (1960 – 1968, 1977 – 1987).

На 15 март 1979 г. е избран за действителен член на Академията на науките на СССР в Отделението по физиология. През 1983 г. е удостоен със званието „Почетен гражданин на град Горки.“

Член е на Полската и на Нюйоркската академия на науките.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Блохин Николай Николаевич // Большая советская энциклопедия: [в 30 т.] / гл. ред. А. М. Прохоров. – 3-е изд. – М.: Советская энциклопедия, 1969—1978