Николай Клич

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Николай Клич
съветски генерал
Звание генерал-лейтенант от артилерията
Години на служба 1914 – 1941
Служи на Flag of Russia.svg Руска империя
(1914 - 1917)
Flag of the Soviet Union.svg СССР
Род войски
Командвания началник на артилерията на
Западния особен военен окръг,
началник на артилерията на
Западния фронт
Битки/войни Първа световна война,
Втора световна война
Награди Червено знаме
Ленин

Дата и място на раждане
Дата и място на смърт
Погребан Москва, Русия

Николай Александрович Клич е руски офицер и съветски военачалник, генерал-лейтенант от артилерията, участник в Първата и Втората световна война.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 4 декември 1895 г. в град Карс (днес в Турция). Завършва кадетски корпус и артилерийско училище, участва в Първата световна война като командир на взвод и адютант в артилерийски дивизион със звание поручик.

От януари 1918 до ноември 1920 г. служи в арменската национална (дашнакска) армия като помощник-командир, а после - като командир на батарея.

От края на 1920 г. е в РККА (бъдещата Червена армия). Заема длъжностите командир на артилерийска батарея, дивизион, помощник-началник на дивизионна артилерия.

След завършването на Военната академия „Фрунзе“ през 1928 г. е преподавател в Сумското артилерийско училище, после във ВА „Фрунзе“ е адюнкт (военен аспирант) и старши ръководител на катедра „Артилерия“. Служи като помощник-началник на Отдела по управление на бойната подготовка на РККА, помощник-началник по военно-артилерийските училища в Артилерията на Червената армия. Участва в Гражданската война в Испания.

В периода 1938 - 1941 г. е на ръководни военни длъжности, вкл. началник на артилерията на 8-а армия (през Зимната война от 1939 - 1940 г.) и на Далекоизточния фронт, командир на бригада. Генерал-лейтенант от артилерията (1940). В началото на Великата Отечествена война e началник на артилерията на Западния особен военен окръг.

След разгрома на Западния фронт в Бялистокско-минското сражение е арестуван на 8 юли 1941 г. По обвинение в „престъпна нехайност, в резултат на която голяма част от артилерията и боеприпасите на Западния фронт са попаднали в ръцете на противника“, на 17 септември 1941 г. е осъден на разстрел. Присъдата е приведена в изпълнение на 16 октомври същата година. Погребан е в Донското гробище в град Москва.

Реабилитиран е посмъртно. Награден е с 3 ордена и други медали.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Клич, Николай Александрович“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.