Никола Юрданов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Никола Юрданов
български революционер

Роден
Починал

Никола Юрданов е български подофицер и революционер, деец на Върховния македонски комитет и Вътрешната македонска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Никола Юрданов е роден в село Петрич, тогава в Османската империя. Семейството му се премества в Пирдоп, където завършва основното си образование. През 1895 година участва в Четническата акция като секретар първо в четата на Кочо Лютата, после в тази на Спиро Костов. През 1898 година е определен за войвода в Дойранско и Поройско, а от 1902 година в Петричко и като такъв взима участие в Горноджумайското въстание. Участва в Илинденско-Преображенското въстание, а след това се оттегля от активна дейност.

През Балканската война е взводен подофицер в Петдесети пехотен полк, който участва в превземането на Одрин. През Първата световна война е взводен подофицер от Петдесет и пети пехотен полк. След войната участва във възстановяването на ВМРО от Тодор Александров. Става активен член на организацията на бившите войводи и четници-ветерани „Илинден“. Никола Юрданов умира в София през декември 1927 година[1][2][3].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 193.
  2. Биография от сайта на ВМРО
  3. Илюстрация Илинден, 1931, бр.35, стр.4
     Портал „Македония“         Портал „Македония