Николо Конти

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Генуезка карта от 1457, при съставянето на която е използвана информацията събрано от Николо Конти

Николо Конти (на италиански: Niccolò dei Conti) (около 1395, Кьоджа - 1469, Венеция) венециански търговец и пътешественик.

Около 1419 напуска Венеция и се преселва в Дамаск, Сирия, където изучава арабски език. От Дамаск с търговски керван заминава за Багдад, преминава през Басра и Ормуз и достига до Индия, като пребивава там през 1420-1421 във Виджаянагар. След като посещава няколко индийски града в района, отплава на юг покрай западното крайбрежие на Индостан, пребивава в Шри Ланка, а след това покрай източното крайбрежие достига до Бенгалия, устието на Ганг. От там по суша се отправя на изток, пресича безлюдни планини, отделящи Индия от Северозападен Индокитай и се спуска в широката долина на река Иравади в Бирма. От Бирма твърде вероятно е Конти да е посетил остров Ява, Камбоджа и Китай.

На обратния път посещава Камбей и Каликут на западното крайбрежие на Индия, пребивава на остров Сокотра, в Аден, крайбрежието на Еритрея, арабското пристанище Джида и през Египет и Триполи през 1444 се завръща в Италия.

По време на своите пътешествия Конти приема исляма, но впоследствие, терзан от угризение на съвестта, след завръщането си се отправя за Рим при папа Евгений IV за да получи опрощение на греховете си. Папата таке се заинтересува от неговите скитания, опращава му греховете и заповядва на секретаря си Поджо Брачиолини да запише неговите разкази на латински език: "Четири книги за изменчивостта на съдбата", която е издадена като книга чак през 1723.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Магидович, И. П. и В. И. Магидович, Очерки по истории географических открытий, 3-то изд. в 5 тома, М., 1982-86 г. Т. 1 Географические открытия народов Древнего мира и средновековья (до плаваний Колумба), М., 1982 г., стр. 237. http://www.bookshunt.ru/b9364_ocherki_po_istorii_geograficheskih_otkritij_t.1
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Конти, Никколо“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.