Николо Конти

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Конти.

Николо Конти
Niccolò dei Conti
венециански търговец и пътешественик
Роден
около 1395 г.
Починал
предполага се 1469 г. (74 г.)
Венеция, Венецианска република

Националност Италия
Генуезка карта от 1457, при съставянето на която е използвана информацията, събрана от Николо Конти

Николо Конти (на италиански: Niccolò dei Conti) е венециански търговец и пътешественик-изследовател.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е около 1395 година в Киоджа, Италия. Около 1419 напуска Венеция и се преселва в Дамаск, Сирия, където изучава арабски език.

От Дамаск с търговски керван заминава за Багдад, преминава през Басра и Ормуз и достига до Индия, като пребивава там през 1420 – 1421 г. във Виджаянагара. След като посещава няколко индийски града в района, отплава на юг покрай западното крайбрежие на Индостан, пребивава в Шри Ланка, а след това покрай източното крайбрежие достига до Бенгалия, устието на Ганг. От там по суша се отправя на изток, пресича безлюдни планини, отделящи Индия от Северозападен Индокитай и се спуска в широката долина на река Иравади в Бирма. От Бирма твърде вероятно е Конти да е посетил остров Ява, Камбоджа и Китай.

На обратния път посещава Камбей и Каликут на западното крайбрежие на Индия, пребивава на остров Сокотра, в Аден, крайбрежието на Еритрея, арабското пристанище Джида и през Египет и Триполи през 1444 г. се завръща в Италия.

По време на своите пътешествия Конти приема ислямаа, но впоследствие, терзан от угризение на съвестта, след завръщането си се отправя за Рим при папа Евгений IV, за да получи опрощение на греховете си. Папата така се заинтересува от неговите скитания, опрощава му греховете и заповядва на секретаря си Поджо Брачиолини да запише неговите разкази на латински език: „Четири книги за изменчивостта на съдбата“, която е издадена като книга чак през 1723 г.

Умира през 1469 година във Венеция.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Конти, Никколо“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​