Нух (пророк)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Нух.

Нух (Арабски: نوح) е ислямски пророк според Корана. В Библията е познат като Ной. Историята му е разпръсната на много места в Корана и дори в него има сура, която се казва Нух.

Историята на Нух според Корана[редактиране | редактиране на кода]

Според Корана Нух е бил вдъхновен от Аллах, както и другите пророци, и бил доверен пратеник[1]. Той постоянно предупреждавал хората (близо хиляда години) за болезнената съдба, която ги очаквала, защото били грешници и не се подчинявали на Аллах[2]. Той призовал хората да служат на Аллах като им казвал, че никой друг освен Аллах може да ги спаси[3]. Той казвал, че времето на потопа било определено и нищо не можело да го забави и призовавал своите хора да се обърнат към Аллах, така че Той да им прости[4].

Първенците, които не вярвали, казали, че Нух несъмнено греши и бил само един простосмъртен като тях. Нух отговорил, че няма грешка от негова страна, а че пратеник на Господа на Световете и им предава посланието на Аллах. Нух бил изпратен да напомни на хората за Аллах, за да се разкаят и да получат милост[5].

Аллах наредил на Нух да построи кораб, вдъхновен от Него. Докато строял кораба, първенците го отминавали с присмех. След като бил завършен, корабът бил натоварен с животни и с покъщнината на Нух[6]. Хората, които отричали съобщението на Нух, се издавили[7]; синът на Нух също бил един от тях[8]. Последният детайл липсва в останалите източници, което е доказателство за оригиналността на Корана[9].

Нух е наричан признателен раб[10]. Сред потомството на Нух (и Ибрахим) е пророчеството и Писанието[11].

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Пророци в исляма, споменати в Корана
Адам Идрис Нух Худ Салих Ибрахим Лут Исмаил Исхак Якуб Юсуф Айюб
آدم ادريس نوح هود صالح إبراهيم لوط اسماعيل اسحاق يعقوب يوسف أيوب
Адам Енох Ной Евер Шела Аврам Лот Исмаил Исаак Яков Йосиф Йов

Шуайб Муса Харун Зу-л-Кифл Дауд Сулайман Иляс Ал-Ясаа Юнус Закария Яхия Иса Мухаммад
شعيب موسى هارون ذو الكفل داود سليمان إلياس اليسع يونس زكريا يحيى عيسى محمد
Иотор Моисей Аарон Йезекиил Давид Соломон Илия Елисей Йона Захария Йоан Исус Мохамед

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]