Исус в исляма

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Исус (на арабски: عيسى‎, Иса) е пророк в исляма и един от петте най-велики Божи пратеници заедно с Ной (Нух), Авраам (Ибрахим), Мойсей (Муса) и Мохамед. Мюсюлманите вярват, че Исус е Месията, че той ще се завърне (второто пришествие) и че ще убие Антихриста (ад-Даджал).

История[редактиране | редактиране на кода]

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Мюсюлманите вярват, че Исус е заченат по чудотворен начин и няма баща, а само майка. Според Корана, Исус произхожда от знатния род на Имран. Неговата баба Хана молила Бог да я дари със син, който да посвети в служене в храма, но вместо това родила момиче – Дева Мария:

Но тъй като вече се била зарекла, оставила Дева Мария в храма, където тя живеела в една тайна стая, известна само на вуйчо ѝ Захария (Закария), който се грижел за нея.[1] Веднъж както си седяла в стаята, ѝ се явил архангел Гавраил (Джибрил), който я известил, че ще роди син, въпреки че никога не е докосвана от мъж:

Когато наближило време да ражда, тя се усамотила под едно дърво, а след раждането хората я обвинили в блудство, при което тя оставила новородения Исус да потвърди, че е целомъдрена, което е и първото чудо на Исус:

Пророческа мисия[редактиране | редактиране на кода]

Според Корана, на Исус било дадено писание – Инджил (Евангелие) посредством Светият Дух, който според мюсюлманите е архангел Гавраил.[2][3][4] Но ислямските учени смятат, че днешните евангелия не са цялостното писание, което било низпослано на Исус. В Корана се говори и за чудесата, които Исус вършел:

Мисията на Исус била да върне израилтяните на правия път, както и да оповести за идването на Мохамед:

Освен горното знамение, ислямските учени посочват Матей 15:21 – 28 Архив на оригинала от 2007-10-27 в Wayback Machine. и Йоан 16:4 – 15 Архив на оригинала от 2010-05-26 в Wayback Machine. в подкрепа на това твърдение.

Възнесение[редактиране | редактиране на кода]

След като юдейските първенци не приели Исус, те заговорничили и се опитали да го убият. Но Бог го спасил и възнесъл при Себе си:

Ислямските учени не са единодушни как точно е бил спасен Исус. Двете основни тези са, че разпъването на кръста въобще не се е случило, а на хората им е било внушено; и че друг човек е бил разпънат на кръста вместо Исус – този, който го предал. След като мюсюлманите не вярват, че Исус е бил разпънат на кръста, те също така не вярват и в неговото възкресение.

След като Исус бил спасен от кръста, Бог го възнесъл при Себе си, където очаква Второто пришествие:

Завръщане[редактиране | редактиране на кода]

Мюсюлманите също така вярват, че Исус ще се завърне, когато наближи края на света. Според редица хадиси, Исус ще бъде спуснат на земята в Дамаск, в Джамията на Умаядите, на бялото ѝ минаре. Той ще бъде свален на крилете на два ангела. Исус няма да донесе нова книга и нов закон, а ще следва Корана. След като се завърне, всички юдеи и християни ще отхвърлят схващането за него като Божи Син, както и Светата троица и ще приемат исляма:

След като Антихристът бъде победен, Исус ще живее нормален живот, след което ще умре и ще бъде погребан в джамията Масджид ал-Набауи в Медина до Мохамед, Абу Бакр и Омар.

Същност[редактиране | редактиране на кода]

Мюсюлманите вярват, че Исус е просто човек без баща, сътворен по чудотворен начин така, както Адам е просто човек без майка и баща и както Ева е просто човек, сътворена от един мъж без жена. Коранът отхвърля твърдението, че Исус е Божи Син, както и твърдението за Светата троица:

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Пророци в исляма, споменати в Корана
Адам Идрис Нух Худ Салих Ибрахим Лут Исмаил Исхак Якуб Юсуф Айюб
آدم ادريس نوح هود صالح إبراهيم لوط اسماعيل اسحاق يعقوب يوسف أيوب
Адам Енох Ной Евер Шела Аврам Лот Исмаил Исаак Яков Йосиф Йов

Шуайб Муса Харун Зу-л-Кифл Дауд Сулайман Иляс Ал-Ясаа Юнус Закария Яхия Иса Мухаммад
شعيب موسى هارون ذو الكفل داود سليمان إلياس اليسع يونس زكريا يحيى عيسى محمد
Иотор Моисей Аарон Йезекиил Давид Соломон Илия Елисей Йона Захария Йоан Исус Мохамед