Образцов механотехникум София

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Софийска техническа гимназия, бивш Образцов Механотехникум
Информация
Седалище София, София-град, България
Основаване 1883 г.
Закриване 2010 г.
Вид Средно специално техническо училище
Директор последен Мардирос Зовикян
Ученици 32 паралелки в 2000 г.
Адрес бул. "Ал. Стамболийски" №82
4 директори.jpg
ОТМТ-90г..jpg

Образцовият механотехникум в София е най-старото учебно заведение за средно техническо образование на Балканския полуостров.

Създадено е на 9 декември 1883 г. с указ на княз Александър I Батенберг - 5 години преди Софийския университет, закрито е на 10 август 2010 г. със заповед №РД-14-126 на министъра на образованието.

История[редактиране | редактиране на кода]

1883-1949[редактиране | редактиране на кода]

На 9.12.1883 г. Алексанъдр Батенберг издава височайши указ за създаването на Учебното заведение съгласно Закона предназначено да усъвършенства занаятите, железарството и дърводелството и да подготвя професионална майстори. Осигурена му е и първата сграда — някогашната турска сукнарска фабрика в с. Княжево където започва да функционира железарски отдел на учебната занаятчийница. Учебната сграда е приспособена за училище и пансион на учениците. Кюстендилският инженерен участък доставя инструменти, а пансионът е обзаведен с инвентар от Софийския болничен склад. Министерството на народното просвещение изработва програма за 4-годишен курс на обучение по теория и практика, а Министерството на обществените сгради изпраща списък с приетите 46 ученика. Изготвено е и първото щатно разписание, но началото е трудно липсват квалифицирани преподаватели, средства и програмата е трудно изпълнима.

През септември 1885 г. след обявяване на Съединението на България учениците заедно с директора защитават Отечеството с оръжие в ръка като доброволци на Сливнишките позиции в Сръбско-българската война.

През 1886/87 г. учебният процес се нормализира, утвърждава се първият учебен план.

На 1.09.1888 г. към училището се открива грънчарско-пещерски отдел, а през 1890/91 г. - тъкаческо-бояджийски.

През 1893 г. то е преименувано на Държавно техническо училище в с. Княжево. До 1895 г. се обучават 8 випуска от железарския и дърводелския, 4 випуска от грънчарско-пещерския и 2 от тъкаческо-бояджийския отдели.

През 1893 г. училището е преименувано в Държавно техническо училище. В учебната програма са включени нови теоретически предмети — механика, електротехника, технология, специално чертане и парни машини.В 1905 г. вече разполага със собствена сграда в София, построена специално за нуждите му.

В градоустройствения план "Майер" на Столицата от 1908 г. то вече фигурира обозначен като Techn. Schule (Техническо училище) разположен между улиците "Княгиня Клементина" (сега бул. "Ал. Стамболийски") и "Нишка" (сега бул. "Т. Александров").

През март 1913 г. училището се слива с габровското механо-техническо училище, като приема и неговите учители и ученици. По време на Първата световна война то е превърнато в главна армейска работилница.

През месец октомври 1915 г. е превърнато в главна армейска работилница, каквато остава до края на Първата Световна Война.

През 1924 г. двете училища са преобразувани в Държавно средно механо-електротехническо училище.
След 1943 г. училището приютява в сградата си и Първа девическа търговска гимназия.

В 1944 г. при англо-американските бомбардировки на София училището е сериозно поразено. На мястото е построена обширната му нова сграда чиито строеж започва в 1951 г. и скоро е завършен, в нея то остава до края в 2010 г.

1949-2013[редактиране | редактиране на кода]

В 1949 г., с постановление №942 на Министерския Съвет, всички средни специални училища се преименуват в "техникуми".

През учебната 1948/49 г. то става "техникум Сталин".

През 1951 г. остатъците от повредената от бомбардировките сграда са разчистени и започва строежът на новата.

Същата 1951 електротехническият отдел прераства в Електротехникум "Киров" и се отделя в друга сграда до Руски паметник на бул. „Ген. Скобелев“ 58.

В 1955 г. е преименуван на "Образцив Механотехникум".

В 1958 г. от Механотехникума се обособява Техникума по фина механика.

В 1960 г. от Механотехникума се ражда и Техникума по двигатели и топлотехника (по късно – Техникум по енергетика) "Вилхелм Пик"- днес професионална гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“.

През 1960 г. в Образцовия Механотехникум учат 1200 ученици.

През 1973 г. за 90-годишнината отворя врати училищен музей с изключително богата експозиция, заслуга на упорития и дългогодишен труд на учителя по история Делчо Филипов./първия в ляво от горната снимка и в центъра на колектива за 90-годишнината/. По това време директор е инж.Крум Драгнев, в дясно на горната снимка, впоследствие е сменен от инж.Цвети Цветков, в ляво от него.

Възпитаници на ОТМТ са Чавдар Добрев Джуров,футболистите Христо Илиев - Патрата, Емил Спасов.

От учебната 1989/1990 г. се приемат по две паралелки след VІІ клас с обучение на немски език, като първите две години усилено се изучава езикът, а от Х клас техническите специалности се преподават на немски.

От 1992 г. в училището работят преподаватели немци от Германия на база Споразумение между Министерството на образованието и Министерството на икономиката на България и Министерството на образованието и културата на Германия. Изучаваната специалност е "Автоматизация на производството", която по немските стандарти тогава отговаря на "индустриален механик". След ХІІ клас учениците полагат изпит по немски и по специалността. В процес на договаряне преди министъра да го затвори е изграждане на съвместен квалификационен център с Института по професионална педагогика - Магдебург. За да стане техникумът пилотно училище за внедряване на германската дуална система в професионалните училища. Това е записано в юбилейния вестник на училището, издаден за 110-ата му годишнина. Учебни кабинети и работилници в просторната сграда са добре обзаведени. Училището е имало оборудвани работилници с машини и роботи с цифрово-програмно управление, на които се обучават младежите от специалност "Технология на машиностроенето".

2003-2010[редактиране | редактиране на кода]

Техникумите от 2003 година се преобразуват в "професионални гимназии" и училището става Софийска техническа гимназия (СТГ). Дотогава то е сред най-престижните училища в София.

Паралелките през 2000 г. са 32 и намаляват до 7 през 2008 г., когато министерството решава, че гимназията е в окаяно състояние, с малко ученици и пред фалит. Министерството не обявява прием за учебната 2008/2009 г. в нито една специалност на СТГ „с цел оптимизиране на мрежата от професионални училища в София“[1].

През 2010 г. със Заповед №РД-14-126 от 10 август 2010 г. министър Сергей Игнатов прекратява съществуването на СТГ, която се "влива" в ПГМЕ "Н. Й. Вапцаров" на „11-ти август“ 16.

В 2013 г. директорът на приемащото училище Мардирос Зовикян в интервю в сп. Тема признава, че е бракувал онова, което не е успял да продаде на търг, а машините от училищните работилници на механотехникума са нарязани на скрап и закарани в "Стомана-Перник".[2]

С Решение на правителството на Бойко Борисов от 14 септември 2011 г. сградата на техническото училище е дадена на Софийския университет в замяна на решението на Алма матер да се откаже от галерията на ул. "Шипка" 6 в полза на художниците. Днес на първия етаж на сградата се помещават частна гимназия и основно училище "Езиков свят" които сочат адрес, че се помещават "на бул. "Ал. Стамболийски" №82, в сградата на Софийската техническа гимназия".[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]