Оверн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Оверн (регион))
Тази статия е за региона на Франция. За историческата област вижте Оверн (провинция).

Оверн
Auvergne
Региони на Франция
Разположение на Оверн във ФранцияРазположение на Оверн във Франция
Страна Франция
СтолицаКлермон-Феран
Площ26 013 km²
Население1 350 682 души (2011)
51,9 души/km²
ДепартаментиАлие
Кантал
От Лоар
Пюи дьо Дом
Окръзи14
Кантони158
Общини1310
ПрезидентРьоне Сушон (СП) (от 2010)
Оверн в Общомедия

Оверн (на френски: Auvergne) е бивш административен регион в южната част на Централна Франция. Регионът съществува до 1 януари 2016 г., когато се слива с Рона-Алпи в новосъздадения регион Оверн-Рона-Алпи. На неговата територия са разположени департаментите Алие, Кантал, От Лоар и Пюи дьо Дом. Главен град е Клермон-Феран. Население около 1 334 000 жители към 1 януари 2006 г. Този район се характеризира с вулканичния си пейзаж. Също така е селскостопански регион, земята се използва за растениевъдството и животновъдството.

Столица на региона е Клермон-Феран, важен промишлен център, разполагащ и с множество старинни сгради и архитектури. Някои от тях датират от древни времена, когато районът е населяван от келтите. Има много древноримски църкви, както и ренесансови дворци и средновековни замъци.

В региона се практикува пешеходен туризъм, планинско колоездене, ски, рафтинг, делтапланеризъм, водни спортове, като кану-каяк, риболов и ветроходство. Също така има много минерални извори и здравни центрове.

Географски особености[редактиране | редактиране на кода]

В региона се намира планината Пюи дьо Дом.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]