Паметник на незнайния юнак (Авала)

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Паметникът на незнайния войн, преименуван на Паметник на незнайния герой, е монумент, изграден по времето на Кралство Югославия на мястото на средновековния град Жърнов на възвишението Авала южно от Белград.

Изграден е през [ериода 1934 - 1938 година. Автор на паметника е хърватинът Иван Мещрович. Изграждането му е замислено от крал Александър Караджорджевич като паметник на падналите в Първата световна война. След убийството на югославския крал при Марсилския атентат и изменената международна обстановка в Европа в навечерието на Втората световна война югославското ръководство решава паметникът да се посвети на незнайния юнак, като се включат и жертвите от Балканските войни.

Според Тихомир Павлов[1] паметникът е от серията сръбски мегаломански монументи (редом с т.нар. Сръбска Шипка – виж Косово поле), кичовски наподобяващи древни образци от Асирия, Вавилон, Персия и Египет в търсене на сръбската (югославската) идентичност.

Паметникът на незнайния юнак на Авала

Монументът има 8 скулптури, символизиращи народите на Югославия:

Източници и бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Павлов, Тихомир. Българите в Моравско и Тимошко. История, език, нрави, обичаи, поверия, борби и очаквания. Днешният моравчанин. (С 2 факсимилета, 18 клишета и 1 карта). Издение на Комитета на Западните покрайнини. София, 1931.
  2. от „za-“ (зад, отвъд) и „-gorje“ (планина); става дума за планината Медведница, северно от Загреб

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Споменик Незнаном јунаку“ в Уикипедия на сръбски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​