Пепелина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Пепелина
Общи данни
Население 31 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 20,207 km²
Надм. височина 112 m
Пощ. код 7158
Тел. код 08141
МПС код Р
ЕКАТТЕ 55837
Администрация
Държава България
Област Русе
Община
   - кмет
Две могили
Божидар Борисов
(ГЕРБ)

Пепелина е село в Северна България. То се намира в община Две могили, област Русе. Край селото се намира пещерата Орлова чука.

География[редактиране | редактиране на кода]

Селото се намира в живописен каньон на река Черни Лом, в природен парк Русенски Лом.

История[редактиране | редактиране на кода]

Вариантите за името на селото са няколко.

Романтичният, разказва за девойката Пепелина. Тя била дъщеря на местния болярин, а красотата и била легендарна. Когато турците нахлули по тези земи, бащата се загрижил за красивата Пепелина. Решил, че за нищо на света няма да позволи да му я отнемат. Затова наредил високо в скалите да бъде издълбана пещера, до която се стигало по тесни стъпала отсечени в каменния отвес. В това убежище била скрита Пепелина, далеч от кръвожадните поробители. За нещастие на болярина, природно бедствие затрупало входа на пещерата и така Пепелина останала завинаги в своето скривалище, далеч от очите на всички.

Втората версия е свързана с намиращия се наблизо крепостен град Червен, В средновековието, когато там са ковали ризници и мечове, в Пепелина са се произвеждали дървените въглища за ковачниците. Оставащата пепел е дала име на образувалото се селище.

Третата хипотеза е заради това, че в района на селото има доста голяма популация на Vipera ammodytes, което вид змия по-популярен с името „пепелянка“.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

В селото се намира православнен храм на името на св Динитър, построен на мястото на стар параклис. Храмът е завършен през 1925 година. В него е открита рядка икона на Света Богородица - Млекопитателница. -->

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В близост до селото се намира пещерата Орлова чука, трета по големина в България с обща дължина на галериите 13 437 м.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]