Каран Върбовка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Каран Върбовка
Общи данни
Население 392 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 33,244 km²
Надм. височина 164 m
Пощ. код 7163
Тел. код 081461
МПС код Р
ЕКАТТЕ 36364
Администрация
Държава България
Област Русе
Община
   - кмет
Две могили
Божидар Борисов
(ГЕРБ)
Кметство
   - кмет
Каран Върбовка
Михаил Трифонов
(СДС, ВМРО-БНД, НДСВ, ...)
Каран Върбовка в Общомедия

Каран Върбовка е село в Северна България. То се намира в община Две могили, област Русе.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Каран Върбовка се намира в източната част на Дунавската хълмиста равнина. Надморската равнина е между 100 – 200 м. територията е хълмиста с множество малки възвишения. Преобладава горската растителнист, представена от иглолистни и широколистни видове, и обработваемите земи. Близо до селото минава река Черни Лом. Каран Върбовка спада към селищната мрежа на Две Могили, която пък от своя страна принадлежи към Русенска област.

История[редактиране | редактиране на кода]

Според местна легенда източно от манастира е заровена каляската на цар Иван Шишман. Преди 1989 до манастира е функционирал летен учебен лагер по военно обучение, където са се обучавали учениците от Русе.

столовата в бившия учебен военен лагер
Karan vurbovka 003.jpg
изоставени сгради – бивши спални помещения в учебния лагер


Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Изворната вода, която тече в манастира, минава през сребърни пластове на дълбочина в земните недра. Водата е лековита и най-вече помага на хора имащи проблеми с очите.

Легендата гласи, че един безоблачен, горещ юлски ден турчинът собсвеник на нивата в която се намирал извора оставил сляпото си дванадесет годишно момче да спи, а той отишъл да работи. Когато се събудило детето тръгнало да търси баща си, но по пътя стъпило във водата. Пило от нея, измило си лицето и о чудо...! Всъщия миг детето прогледнало. По-късно стари свещеници пояснили, че там някога е имало църква и в нея се намирал светеният извор на света великомъченица Марина. Денят бил 17 юли, ден в който православните християни тачат нейната светла памет. За благодарност към св. Марина, турчинът подарил нивата с извора на християните под клетва, че там ще има място за настаняване на болни. Признателните християни издигнали храм в нейна чест. Изворът се намира в църквата на девическия манастир „Света Марина“ край с. Каран Върбовка, община Две Могили, Русенска област.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година последната събота и неделя на месец юли в селото се провежда събор в местността „Аязмото“.


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]