Пининфарина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Pininfarina S.p.A.
Лого на Pininfarina S.p.A.
Логото на Pininfarina върху Ferrari 355 F1 GTS
Тип дизайн на автомобили
Търгувана като PINF
Индустрия автомобилна
Основана 23 май 1930 г.
Основател Батиста „Пинин“ Фарина
Седалище Торино, Италия
Генерален директор Паоло Пининфарина
Служители 821 (2012)
Годишни приходи €32.9 милиона (2012)
Холдингова компания Индия Mahindra Group (76,06 %)
Уебсайт www.pininfarina.com
Pininfarina S.p.A. в Общомедия

Pininfarina S.p.A. (Пининфарина) (пълно име Carozzeria Pininfarina S.p.A.) е италианска компания за автомобилен дизайн и мебели със седалище в Камбиано, Италия. Тя е основана от Батиста „Пинин“ Фарина през 1930 г. На 14 декември 2015 г. индийската компания Mahindra Group придобива Pininfarina S.p.A. за около 168 млн. €.[1]

Pininfarina е наемана през годините от много автомобилни производители да проектира дизайна на автомобилите им. Някои от тези фирми са дългосрочни клиенти, като Ferrari, Alfa Romeo, Peugeot, Fiat, GM, Lancia и Maserati, и някои нововъзникнали компании в азиатския пазар с китайски производители като AviChina, Chery, Changfeng, Brilliance, JAC и VinFast във Виетнам, както и корейските производители Daewoo и Hyundai.

От 1980 г. Pininfarina също проектира високоскоростни влакове, автобуси, трамваи, автоматизирани леки железопътни средства, яхти, самолети, както и частни чартърни самолети. От 1986 г., със създаването на Pininfarina Extra компанията започва да предлага консултантски услуги по индустриален дизайн, интериорен дизайн, архитектура и графичен дизайн.

Pininfarina се управлява от сина на Серджо Пининфарина Батиста до 2001 г., а след това – от неговия внук Андреа Пининфарина до смъртта му през 2008 г. След смъртта на Андреа по-малкият брат Паоло Пининфарина е назначен за изпълнителен директор.

През 2006 г. в групата на Pininfarina работят 2768 души с дъщерни офиси на компанията в цяла Европа, както и в Мароко и САЩ. От 2012 г. с намаляването на автомобилния дизайн, заетостта във фирмата е намалена до 821 служителя. Pininfarina е регистрирана и се търгува публично на Borsa Italiana (Италианска фондова борса).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Mahindra Agrees to Purchase of Car-Designer Pininfarina. // Bloomberg, 14 December 2015. Посетен на 8 April 2016.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]