Пининфарина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Pininfarina S.p.A.
Логото на Pininfarina върху Ferrari 355 F1 GTS
Логото на Pininfarina върху Ferrari 355 F1 GTS
Типдизайн на автомобили
Търгувана катоPINF
Индустрияавтомобилна
Основаване23 май 1930 г.
ОснователБатиста „Пинин“ Фарина
СедалищеТорино, Италия
Изпълнителен директорПаоло Пининфарина
Служители821 (2012)
Годишни приходи€32.9 милиона (2012)
Холдингова компания Mahindra Group (76,06 %)
Уебсайтwww.pininfarina.com
Pininfarina S.p.A. в Общомедия

Pininfarina S.p.A. (Пининфарина) (пълно име Carozzeria Pininfarina S.p.A.) е италианска компания за автомобилен дизайн и мебели със седалище в Камбиано, Италия. Тя е основана от Батиста „Пинин“ Фарина през 1930 г. На 14 декември 2015 г. индийската компания Mahindra Group придобива Pininfarina S.p.A. за около 168 млн. €.[1]

Pininfarina е наемана през годините от много автомобилни производители да проектира дизайна на автомобилите им. Някои от тези фирми са дългосрочни клиенти, като Ferrari, Alfa Romeo, Peugeot, Fiat, GM, Lancia и Maserati, и някои нововъзникнали компании в азиатския пазар с китайски производители като AviChina, Chery, Changfeng, Brilliance, JAC и VinFast във Виетнам, както и корейските производители Daewoo и Hyundai.

От 1980 г. Pininfarina също проектира високоскоростни влакове, автобуси, трамваи, автоматизирани леки железопътни средства, яхти, самолети, както и частни чартърни самолети. От 1986 г., със създаването на Pininfarina Extra компанията започва да предлага консултантски услуги по индустриален дизайн, интериорен дизайн, архитектура и графичен дизайн.

Pininfarina се управлява от сина на Серджо Пининфарина Батиста до 2001 г., а след това – от неговия внук Андреа Пининфарина до смъртта му през 2008 г. След смъртта на Андреа по-малкият брат Паоло Пининфарина е назначен за изпълнителен директор.

През 2006 г. в групата на Pininfarina работят 2768 души с дъщерни офиси на компанията в цяла Европа, както и в Мароко и САЩ. От 2012 г. с намаляването на автомобилния дизайн, заетостта във фирмата е намалена до 821 служителя. Pininfarina е регистрирана и се търгува публично на Borsa Italiana (Италианска фондова борса).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Mahindra Agrees to Purchase of Car-Designer Pininfarina // Bloomberg, 14 December 2015. Посетен на 8 April 2016.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]