Писменово

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Писменово
Общи данни
Население 218 души[1] (15 март 2022 г.)
4,03 души/km²
Землище 54,2 km²
Надм. височина 139 m
Пощ. код 8289
Тел. код 0550
МПС код А
ЕКАТТЕ 56513
Администрация
Държава България
Област Бургас
Община
   кмет
Приморско
Димитър Германов
(ГЕРБ)

Писменово е село в Югоизточна България. То се намира в община Приморско, област Бургас.

География[редактиране | редактиране на кода]

Селото е разположено на няколко Странджански хълма, с прекрасна гледка към Черно море и разположените наблизо морски курорти – Приморско (10 km) и Китен (11 km). Областния център Бургас е на 59 km. Разположено е сред дъбова гора, с невероятно разнообразие на животински видове. Местните хора са предимно пенсионери, като през летния сезон селото е посещавано от много туристи. Селото е част от атракциите на сафари и основните места, които трябва да посетите, са църквата в центъра на селото, параклиса, дърводелска работилница за производство на каци и бурета, нещо, което може да видите на малко места в България.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1910, 1911 и 1912 година в покрайнините на днешното село Писменово се заселват братята Груд, Димитър, Стоян и Райко Арнаудови. Това, което ги подтиква да напуснат село Граматиково и да дойдат тук, са климатът и природните дадености на местността. Година по-късно (през 1913) към тях се присъединяват още 15 души от село Граматиково (около 25 км по сегашния път за Малко Търново през с. Визица). Първоначалното име на новото поселище е „Айсе кайряк“, но по-късно то бива преименувано на Писменово, тъй като по-голямата част от заселниците идват от с. Граматиково. През 1919 г. жителите на селото са построили училище, което се е намирало на мястото на днешното читалище. Няколко години по-късно (1948 г.) е издигнато по-голямо училище, което да може да посрещне нуждите от образование на вече разрасналото се село.

Първата църква в Писменово се е намирала на мястото на днешния параклис. Няколко години след това материали от тази църква са били използвани за градежа на църквата „Св. Димитър“, която се намира в центъра на селото.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Традиционен панаир на втори август всяка година, с провеждане на турнир по борба и участие на нестинари.