Пламена Димитрова-Рачева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Пламена Димитрова-Рачева
български художник
Националност Флаг на България България

Пламена Димитрова-Рачева е български изкуствовед и художник. Автор на книги, монографии и изследователски студии. Работи в сферата на художествената критика, историята на старото и съвременно изкуство, графиката и неконвенционалните форми.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Завършила специалност „Изкуствознание“ в НХА, София през 1977 г. Член на Съюза на българските художници от 1982 г. Уредник на „Графичен кабинет“ на Международното биенале на графиката във Варна (1980 – 1997); уредник в Градска художествена галерия – Добрич (2006 – 2008).; уредник в НМБИИ (2010). Главен експерт в Държавна агенция „Архиви“ от юли 2010 г. От пролетта на 2015 г. тя е директор на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна.[1]Тя е автор на книги, монографии и изследвания върху старото и съвременно изкуство. Председател е на Представителството на СБХ във Варна.

Има специализации в Русия, Израел, Франция, Германия, Сърбия.

Изложби[редактиране | редактиране на кода]

Самостоятелни изложби в галериите в България, Франция, Румъния, Гърция. Видеоарт представен в Германия, Куба, Испания и в България.[2] Участия в международни биеналета на графиката и член на Международно жури на графичните биеналета в България, Китай, Сърбия, Република Македония, Чехия, Гърция, на ОК на Международното триенале на графиката, София. Графични произведения в национални и частни колекции в България и чужбина. Куратор на представителни изложби на българска графика и живопис в България, Европа и Средна Азия (1979 – 2009).

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Носител на международни и национални награди за: изследователска дейност – Getty Grant, Werkleitz Gesellschaft e.V, Halle, Germany; кураторски проект на ІІ-то Международно триенале на графиката в Прага; издания в областта на изкуствознанието на СБХ (1975, 1989, 2001); Фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ за Cite des Arts, Париж; на Сталкер холдинг (2008); Голямата награда „Бронзов лъв“ за книгата „Борис Георгиев от Варна“ на издателство „Кибея“ (2007), София; за проект „Виртуален музей на съвременното българско изкуство“/съвместно с проф. Греди Асса/(2003); Номинация за графика на „Алианц България“ (2008); стипендия на „Международен графичен симпозиум“ – Пловдив (2005).

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • "Борис Георгиев от Варна" – от Пламена Димитрова-Рачева. София, Редакция „ София Кибеа “, 2006. ISBN 9789544744243. с. 152 с.. издаденакнига
  • "Стоимен Стоилов" – от Пламена Димитрова-Рачева. София, Редакция „ София Български художник “, 1988. ISBN 954474424X. с. 96 с.. издадена книга

Източници[редактиране | редактиране на кода]