Пришълците

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Пришълци)
Пришълците
Aliens
РежисьориДжеймс Камерън
ПродуцентиУолтър Хил
Гордън Карол
Гейл Ан Хърд
СценаристиДжеймс Камерън
В ролитеСигорни Уийвър
Майкъл Бийн
Ланс Хенриксен
Бил Пакстън
МузикаДжеймс Хорнър
ОператорЕйдриън Бидъл[1]
МонтажРей Лавджой
Разпространител20th Century Fox
Премиера18 юли 1986 г.
(САЩ)
Времетраене137 минути
СтранаСАЩ
Езиканглийски
Бюджет$18,5 милиона
Приходи$131,1–183,3 милиона
Хронология
Пришълецът“ (1979)
Пришълецът 3“ (1992)
Външни препратки
IMDb Allmovie
Пришълците в Общомедия

„Пришълците“ (на английски: Aliens) е американски научно-фантастичен филм на режисьора Джеймс Камерън („Титаник“, „Бездната“, „Терминаторът“), продължение на филма на Ридли Скот от 1979 „Пришълецът“.

Филмът е номиниран за 7 награди „Оскар“, включително в категорията „най-добра женска роля“ за Сигорни Уийвър, като печели в категориите „най-добри визуални ефекти“ и „най-добър монтаж на звуковите ефекти“. Също така печели 8 награди Сатурн, в т.ч. за най-добър филм, режисура (Камърън) и най-добра главна женска роля (Уийвър).

Обща информация[редактиране | редактиране на кода]

Пришълецът“ на Ридли Скот става емблематичен филм в края на 70-те години. През 1985 година с продължението се заема режисьорът Джеймс Камерън, вече известен с успеха на „Терминаторът“.

Джеймс Камерън и продуцентката на „Пришълците“, Гейл Ан Хърд, позират с постера от филма

Филмът е продължение на борбата между човека и извънземните. Камерън залага на изключително напрежение, експлозивност и специални ефекти. За разлика от първата част и нейното сравнително бавно развите, в „Пришълците“ Джеймс Камерън поставя зрителя почти на мястото на „Специалните сили“, които са изпратени от земна корпорация, за да защитят колонизаторите на планетата.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Совалката, с която лейтенант Рипли бяга в първата серия от космическия кораб, който се взривява в близост до планетата LV-426, е открита случайно след 50 години реене из космоса. Ужасена от факта, че е била в криогенен сън повече от половин век, в който дори дъщеря ѝ е починала от старост, Рипли е обвинена косвено от работодателите си за унищожаването на кораба. Същевременно кошмарни сънища за Пришълеца я измъчват непрекъснато. Намирайки си работа, Рипли се опитва да загърби преживяния ужас и да преодолее страховете си. Те обаче стават реалност, когато от Земята загубват връзка с планетата LV-426, където междувременно Корпорацията е изпратила колонизатори да изградят реактор, произвеждащ кислород, с цел създаване на атмосфера и възможнаст за заселване.

Изгубвайки контакт, Корпорацията предлага на Рипли да се върне на планетата и да помогне на екипа военни за унищожаването на извънземните.

Плановете им се объркват и те загубват контакт с колонията. На помощ е изпратена група „Специални сили“, съставена от най-добрите пехотинци, новобранец за началник, представител на Корпорацията, един андроид и лейтенант Рипли за съветник. Оборудвани с най-съвършената бойна техника, създавана от човешки ръце, военните се захващат с разчистването на терена и откриването на оцелели колонизатори.

Единственият оцелял, когото откриват, е момиченце – Нют (Ребека Джордан), прекарало само̀ сред чудовищата дълги дни до пристигането на специалния отряд.

Оказва се, че плановете на Корпорацията не целят спасяването на колонистите, а използването на Пришълеца като биологично оръжие и транспортирането му на Земята. Следва напрегната борба с пришълците.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Филми от поредицата за Пришълеца[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]