Протести в САЩ (2020)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Протести в САЩ (2020)
Протести в Минеаполис от 28 май
МястоСАЩ (спорадични протести в много други държави)
Дата26 май 2020 г. – 2 май 2023
Причинисмъртта на Джордж Флойд, полицейска бруталност, расизъм срещу малцинствата
Начини за протестпротести, гражданско неподчинение, палежи, демонстрации, плячкосване, имуществени вреди
Жертви30+
Резултат14000+ арестувани
Протести в САЩ (2020) в Общомедия

Масова вълна протести и безредици обхваща САЩ по повод убийството на Джордж Флойд, което се случва на 25 май 2020 г. в Минеаполис.

Първите протести в резултат на събитието започват на 26 май в Минеаполис като първоначално са мирни, но по-късно през деня се стига до безредици като са изпочупени прозорци на полицейско управление, подпалени са 2 магазина, а много други са разбити и потрошени.[1] Полицията се налага да използва сълзотворен газ и гумени куршуми. Много от протестиращите носят надписи, на които пише „Не мога да дишам“ и скандират тези думи, изразявайки несъгласие с полицейския произвол спрямо чернокожите в САЩ.

Протести се провеждат и в много други части на страната като продължават с дни и към 2 юни вече са арестувани над 9300 участници[2][3], а загиналите са 13. В повечето големи градове също се стига до безредици, палежи, плячкосване и потрошаване на частни бизнеси. Американският президент Доналд Тръмп обявява, че ще се обърне към армията на страната ако безредиците не престанат и окуражава полицията да не отстъпва пред актовете на неподчинение и да покаже твърдост.

Протестите бързо обхващат цялата държава, а в знак на солидарност се провеждат такива и в много други части на света, сред които Окланд, Берлин, Бризбейн, Калгари, Копенхаген, Лондон, Монреал, Париж, Пърт, Рио де Жанейро, Сидни, Тел Авив, Торонто, Ванкувър, Атина, Солун и София. Често това се случва пред американските посолства в отделните страни. Безредици обхващат и Париж поради смъртен случай на местен чернокож.

Протестите в Сиатъл довеждат до обособяването на автономна зона от 6 градски пресечки наречена „Capitol Hill Autonomous Zone“ или „CHAZ“. Това се случва на 8 юни като полицейското управление в района е изоставено.[4] Кметицата на Сиатъл – Джени Дъркан одобрява активистите и определя района по-скоро като парти зона.[5] В противовес на това американския президент Доналд Тръмп нарича окупаторите „грозни анархисти“ и призовава зоната да бъде върната на града по най-бързия възможен начин или в противен случай ще се намеси той.[6] Зоната просъществува почти един месец, като полицията се намесва на 1 юли и премахва загражденията.

Протестите се асоциират и с масово вандализиране или премахване на статуи на исторически личности и монументи, определяни като расистки. Това се случва предимно в САЩ, но и в други страни като Великобритания, Белгия и Нова Зеландия. Сред вандализираните статуи са такива на Христофор Колумб, Ейбрахам Линкълн и Джеферсън Дейвис.

Критики[редактиране | редактиране на кода]

Различни консервативни и националистически организации, партии и медии по целият свят критикуват протестите, обвинявайки ги в противобял расизъм и унищожаване на ценностите и историята Европейската цивилизация. Довод за това са освен унищожаването на паметници и факта, че човека, чиято смърт предизвиква протестите, е бил наркозависим рецидивист, а смъртта му би трябвало да доведе само до рутинно разследване и наказание на полицаите при доказване на вината им. [7] Обвинявани са и в подкопаване на държавата, заради исканията за закриване на полицията, създаване на атмосфера на страх в обществото чрез стигматизирането, репресирането и уволняването на възразилите против ексцесиите на протестиращите и роднините на първите по обвинения в "расизъм", отваряне на старите зарастнали рани от Гражданската война, осъществявано с разрушаването на паметниците на генералите и загиналите войници и офицери на Конфедерацията, унижаване на достойнството на Белите американци чрез колениченето им пред чернокожи и дори в стремеж към осъществяване на комунистическа революция и червен терор във САЩ.[8]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. AP. Violent protests rock Minneapolis for 2nd straight night over in-custody death // May 28, 2020. Архивиран от оригинала на 2020-06-01. Посетен на May 28, 2020.
  2. Mass protests and mayhem continue into a sixth night as police become more aggressive // Washington Post. June 1, 2020.
  3. Unrest overshadows peaceful US protests for another night // 31 May 2020. Посетен на 1 June 2020.
  4. Rufo, Christopher F. Anarchy in Seattle // City Journal. June 10, 2020. Архивиран от оригинала на June 11, 2020. Посетен на 11 June 2020.
  5. McBride, Jessica. Seattle Autonomous Zone Videos: What It's Like Inside the CHAZ // Heavy.com, June 12, 2020. Посетен на June 12, 2020.
  6. Elfrin, Tim. 'This is not a game': Trump threatens to 'take back' Seattle as protesters set up 'autonomous zone' // 2020-06-11. Архивиран от оригинала на June 11, 2020. Посетен на 2020-06-11.
  7. Заразата на себеомразата
  8. Сталин е в Америка!