Пудрия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Пудрия
Общи данни
Население 658 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 19,702 km²
Надм. височина 238 m
Пощ. код 3049
Тел. код 091185
МПС код ВР
ЕКАТТЕ 58788
Администрация
Държава България
Област Враца
Община
   - кмет
Криводол
Петър Данчев
(НС)
Кметство
   - кмет
Пудрия
Дилян Димитров
(ГЕРБ)

Пудрѝя е село в Северозападна България. То се намира в община Криводол, област Враца.

География[редактиране | редактиране на кода]

Природни и културни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В околността на селото (на около 2 километра) се намира един голям камък. Има легенда, която разказва, че Крали Марко и неговата сестра Милена се надскачали от ВРАЧАНСКИЯ БАЛКАН и той паднал върху този камък. Съответно в камъка си личат следите от краката му, меча му, торбата му и стъпките на неговото куче.

Недалеч от село Пудрия, в близката гора, потулени от величествените многогодишни дървета, се крият останки от манастир. Този манастир бил разрушен от бомбардировки още по време на една от Световните войни. Сега от него не е останало почти нищо, освен един огромен кръг, разположен сред зеленината на дърветата. Там са намирани старинни съдове и монети. Но както в повечето случаи с такива останали от миналото отломки и находки, те са послужили единствено за прехраната на иманярите, чиято единствена функция е да ограбват нашата историческа култура.

История[редактиране | редактиране на кода]

Край селото има местности с интересни легенди.

Легенда за Султаница:

В края на селото над язовира има местност, наречена СУЛТАНИЦА. Легендата разказва, че някога още по турско време в селото живял един бей.Той имал красива дъщеря Султана, която се залюбила с един от местните ергени.Беят разбрал за тази любов и забранил на дъщеря си да се вижда с момчето.Младите обаче много се обичали и решили да избягат и да се оженят.За тяхно нещастие главорезите на бея ги застигнали и ги посекли във въпросната местност,затова хората я нарекли СУЛТАНИЦА в чест на момичето и смелостта, която проявило.


Легенда за Куманица:

На няколко километра от селото непосредствено до село Големо бабино има друга местност нарачена Куманица Легендата е още от турско време.В селото живеели брат и сестра/Куман и Аница/кръгли сираци. Един ден през селото минавали турски войници и техният водач много харесал Аница и пожелал да я вземе със себе си. Братът, разбира се, не я давал и турският главатар се съгласил да не я взема при едно условие. Да изкачи един много стръмен склон с вързани ръце и носейки сестра си на гръб. Цялото село отишло да гледа това зрелище.Когато с много мъка Куман стигнал върха и се изправил,турският водач извадил пушката си и ги гръмнал.Докато пълзял обаче, Куман по склона хората от селото го подкрепяли, като викали:Хайде Кумане,хайде Анице а от ехото се чувало КУМАНИЦЕ,КУМАНИЦЕ.....И така останало и името на тази местност- КУМАНИЦА.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Има легенда за произхода на името на селото. Моля да бъда извинен, защото може да я объркам малко, защото дядо ми ми я разказва, когато бях малък .

Имало една баба, която имала крава. Селото, в която живяла бабата, било кръстено Големо Бабино. Бабата изгубила кравата си, докато я пасяла в един крив дол- днешният град Криводол и тръгнала да я търси. Стигнала до едно село, където попитала жителите дали са виждали една крава. Те и отговорили "подири я по-нагоре" и оттам името на селото (Пудрия). Бабата продължила да търси кравата си и стигнала до съседното село, където била разфасована и одрана кравата.Това е днешното село Краводер. Главата на кравата попаднала в трето село, наречено впоследствие Главаци, а бутовете и попаднали в съседното село, кръстено впоследствие Ботуня.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]