Краводер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Краводер
Общи данни
Население 873 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 26,597 km²
Надм. височина 252 m
Пощ. код 3048
Тел. код 09181
МПС код ВР (Вр)
ЕКАТТЕ 39236
Администрация
Държава България
Област Враца
Община
   - кмет
Криводол
Петър Данчев
(НВ, ОСД, ВМРО-БНД)
Кметство
   - кмет
Краводер
Илия Перчинков
(БСП)

Кра̀водер е село в Северозападна България. То се намира в община Криводол, Област Враца.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Краводер (област Враца) е разположено в Северозападна България и влиза в пределите на община Криводол. Намира се на 12.45 км. южно от общинския център гр.Криводол, 20 км от областният център гр.Враца и на 5 км от Врачанския балкан. Съседни на с.Краводер са селата Пудрия, Главаци и Ботуня. Има редовни автобуси през целия ден до Враца и Монтана.

История[редактиране | редактиране на кода]

Краводер е старо средновековно селище и с заварено с днешното си име от османските завоеватили в края на ХІV век. Среща се в османските документи от 1430 г. През античността и средновековието тук е имало интензивен живот на тракийски общества.

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

Кметство село Краводер. ОУ "Св.св. Кирил и Методий"

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Забележителности: - На югозапад от селото се издигат осем тракийски надгробни могили. - В района са намерени римски републикански сребърни денари. Една находка от бронзови монети, сечени в римския град Виминациум от името на император Гордиан ІІІ е намерена в района на селото през 1936 г. - В развалините на крепостта Трънчово кале, западно от Краводер е намерена част от мраморна плоча с латински надписи от ІІІ век. - Около Крепостта Градище е намерено съкровище от сребърни грошове, сечени през времето на българския Цар Иван Александър /1331 - 1371/. Малка част от тези редки монети се намира в сбирките на историческия музей във Враца. - В землището на село Краводер се намира средновековният Мътнишки манастир, който в момента е в процес на рестраврация.

Съборът на селото се провежда на 24 май.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]