Сумер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
<gallery caption=


Сумер Координати: 43.333333° с. ш. 23.333333° и. д. | • България • Област Монтана

Общи данни население 299 надморска височина 221

Заглавие на таблицата
колона 1население 299 колона 2 колона 3
ред 1, клетка 1 ред 1, клетка 2 ред 1, клетка 3
ред 2, клетка 1 ред 2, клетка 2 10=}}

Сумѐр е село в Северозападна България. То се намира в община Вършец]], област Монтана.

География

Селото се намира на разклона между градовете Враца, Монтана и Вършец на международен път Е79 на 29 км от Враца на 19км от Монтана и на 19 км от гр. Вършец, прочут с лековитите си минерални извори в полите и предбалкана на Стара Планина. До гр. София са 130 км. Сумер е разположен на двата бряга на река Шугла богата на дребни кефалови риби, клен, кротушка, черна мряна, уклей, рядко каракуда вливаща се в р. Огоста и наброява около 580 къщи с около 299 човека население. Над селото има останки на основи от древна крепост, а в района му и запазен изцяло римски мост. Основен поминък на населението е земеделие. В селото има цех за производсто на вафли както и складове за гранитогрес. До 1975 г селото е прочуто с духовия си оркестър "Сумерската музика". Ловната дружинка в селото е с големи традиции и води началото си от 1932 г.

История

Има няколко легенди за името на селото. Една от тях е че то идва от древното племе "Шумери". Друга разказва че името му е дошло от ледници които са наричани "сумери" и са се образували в местността ЛИСКАРО близо над селото. Трета легенда разказва че заради доста голямата му обработваема земеделска площ името му идва от: "сума и мера" тоест голяма земя. Сумер е и турско мъжко име.

Религии

Релегията в селото е християнска.

Обществени институции

Културни и природни забележителности

В поречието на реката над селото на скалите в местността Лискаро гнездят няколко двойки черни щъркели. Над село Сумер има останки от Римска крепост, а в близост до селото в местността Елен над р. Шугла и изцяло запазен Римски мост (Йолин мост).

Редовни събития

Съборът на село Сумер се провежда ежегодно на 7 ноември.


Други[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]