Пълп лесбийски романи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Серия ЛГБТ статии
Rainbow flag
ЛГБТ уики категория
Гей · Лесбийка · Хомосексуалност · Бисексуалност · Транссексуалност · Интерсексуалност
Психология
Самоосъзнаване · осъзнаване и самоприемане · разкриване за другите · каминг аут, т.е. coming out
Общност
Общност · Гей квартали ·
Гей барове и заведения ·
Гей-спорт · Символи · Религия
Култура
Гей икона · ЛГБТ жаргон · Гордост · Символи
Изследвания и дискурси
ЛГБТ лингвистика · Куиър теория · Куиър изследвания
ЛГБТ история
Хронология · Гей освобождение · Социални движения · Хронология на СПИН
Анти-ЛГБТ дискриминация
Хетеросексизъм · Хомофобия · Лесбофобия · Бифобия · Трансфобия
Законодателство
Брак · Граждански съюз · ЛГБТ родителство · Осиновяване · Закони срещу содомията · Военна служба · Престъпление от омраза · Законодателство по страни
Gay flag.svg ЛГБТ Категория

Пълп-романите за лесбийки са вид пълп или още сензационни романи от средата на 20-ти век, с недвусмислено лесбийска тематика и съдържание. Пълп-романите за лесбийки са били в тираж и публикувани през периода между 1950 и 1960 от много от издателствата за други жанрове за пълп-романи, като уестърни, романтични новели и детективски. Тъй като твърде малко друга литература е била на разположение за и върху лесбийките по онова време в САЩ, твърде често тези книги са служили за единствения източник на информация, който хората (лесбийки или не) са имали за да изградят за себе си представата какво една лесбийка е и не е.

Писателката Дона Алегра обяснява защо си ги е купувала, като казва "Без значение колко унизена и засрамена се чувствах, когато отивах до кеш-регистъра да си закупя тези книги, те бяха абсолютно необходими за мен. Нуждаех се от тях, както ми беше необходима храна и подслон за оцеляване."[1]

Пълп-романите получават наименованието си от евтината пълп-дървесина и хартията, произведена от нея, върху която са отпечатани (бележка: пълп-романите през 1950-1960 възникват от пълп-списанията, които съществуват в САЩ от по-рано). Тези книги са продавани в дрогериите, будките за вестници, спирките на автобусите и други места, където в САЩ можеш да купиш евтина, консуматорска литература и четива за забавление. Книгите са достатъчно малки, за да се поберат в джоба и достатъчно евтини да ги изхвърлиш, ако си приключил с тях.

Развитие на жанра[редактиране | редактиране на кода]

Немски пълп-романи на различна тематика.

В ранната половина на 20-ти век само шепа книги са публикувани, които се отнасят до лесбийки, като герои и характери в едно произведение, заедно с техните връзки с жени. Все пак след Втората световна война се появява тенденцията и възможността книги да се пишат и публикуват евтино, да се дистрибутират широко, книги за дрога, банди, бяло робство, престъпления. Понеже този тип литература не е уважаван, той приспада към групата на евтините и къси (кратки) булевардни романи, по тази причина тези книги не са и цензурирани, от където идва и включването на хомосексуална и лесбийска тематика във време в Америка, в което въпросите на хомосексуалността не са публично обсъждани; така тези лесбийски романи стават единствените източници за мнозина за информация и за истории на лесбийска тематика, истории, в които участват героини лесбийки.

Хиляди заглавия са публикувани в този жанр между 1955-1969 и милиони са продадени. В общи линии издателските къщи не се интересували от социалния ефект - за тях това били доста пари.[2] И все пак, независимо колко разпространени и дори доминиращи на пазара през този период били тези лесбийски романи, за много жени, които отивали да си закупят книгата това било еднозначно на каминг аут (себеразкриване) пред книгопродавача.

Романи[редактиране | редактиране на кода]

Първият пълп роман, който адресира лесбийските отношения е публикуван в началото на 1950 - това е Женски бараки от Тереска Торес, издател Голд Медал Буукс. Историята в романа е фикционално описание на изживяванията и опита на Торес във Френските освободителни сили в Лондон по време на Втората световна война. Женски бараки се продава в 4 милиона копия. След успеха на "Женски бараки" Голд Медал Буукс публикуват друг роман с меки корици на лесбийска тематика, това е Спринг файър от Марияне Миикър, който се смята за първият дефакто пълп-роман за лесбийки, тъй като сюжетът се фокусира върху връзката на двете главни героини.

Авторите на лесбийските романи са както мъже, така и жени (макар и по-рядко), които често са използвали псевдоними на женски имена. Често лесбийските пълп-романи е било необходимо да имат неприятен завършек (според моралните изисквания на времето тогава, които не са позволявали друго).

"Пълп-романите достигаха изолираните, малки градове, където лесбийките можеха да ги прочетат и да видят, че не са единствени на света."[3] През в края на 60-те и началото на 70-те настъпва промяна в пазара, от една страна се започва по-сериозно издателство в областта на лесбийската литература (твърди корици, собствени феминистки издателсктва), а от друга страна нарастването на порноиндустрията спира чисто "розовия" интерес към този вид литература, от трета страна надигането на феминисткото движение и движението за ЛГБТ права променят фокуса на интереса на хомосексуалните жени.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Lesbian pulp fiction“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  
  1. In: Keller, Yvonne. "Was it Right to Love Her Brother's Wife So Passionately? Lesbian Pulp Novels and U.S. Lesbian Identity, 1950–1965." American Quarterly, 2005
  2. Hermes, Joke. "Sexuality in Lesbian Romance Fiction." Feminist Review, 1992 p. 49-66.
  3. Yusba, Roberta, "Twilight Tales: Lesbian Pulps 1950-1960," On Our Backs, 2.1 Summer, 1985: p. 30.

Виж още[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]