Първа егейска ударна бригада

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Партизани от първа егейска ударна бригада

Първа егейска народоосвободителна ударна бригада (на македонска литературна норма: Прва егејска народоослободителна ударна бригада) е комунистическа партизанска единица във Вардарска и Егейска Македония, участвала в така наречената Народоосвободителна войска на Македония.

Дейност[редактиране | редактиране на кода]

Егейската ударна бригада е формирана на 18 ноември 1944 година в битолското село Драгош[1] главно от обединяването на Леринско-костурската македонска народоосвободителна бригада и Воденския народоосвободителен батальон. В нея се включват около 1500 души, отделили се от ЕЛАС след разтурянето на СНОФ, както и част от народоосвободителната бригада „Гоце Делчев“. Бригадата е разделена на Костурски, Лерински, Воденски и придружителен батальон[2]. Между 6 – 8 януари 1945 година се провежда вътрешнопартийна конференция на МКП.

При настъплението в Полог отделните батальони действат в Гостиварско, Врабчище и Баница и в Тетовско. В двумесечните акции между Заяс, Кичевско до Полог и към Шар са елиминирани около 400 балисти и техни ятаци. Новопристигащи доброволци формират нови два батальона, след което бригадата е преместена в Скопие в началото на март. Разделена е на два ешелона – единият в Гевгелийско, а другият в Битолско. Разформирана е на 2 април 1945 година, а борците са преразпределени в други военни единици[3].

Команден състав[редактиране | редактиране на кода]

Офицери от Първа егейска бригада
Партизанки от Воденски окръг в Първа бригада. Фотографирани в Кавадарци, 30 септември 1944 година

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Вестник Офицер, бр. 5, 2001, стр. 2
  2. Благоја Талески „Првата Егејска ударна бригада“ стр. 1
  3. Македонска енциклопедија, том II. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 2009. ISBN 978-608-203-024-1. с. 1209. (на македонска литературна норма)
     Портал „Македония“         Портал „Македония