Работнически вестник (солунски вестник)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за солунския вестник. За софийския вижте Работнически вестник.

„Работнически вестник“
Работнически вестникъ
عمل غزتسي
Journal del Labourador
Amele Gazetesi.jpg
глава на вестника на османски турски
Информация
Начало 14 август 1909
Край 15 октомври 1909
Цена на
печатно издание
2 металика, годишен абонамент 20 гроша
Издател Социалистическа работническа федерация
Език български
турски
гръцки
ладински
Политически социалистически
Свързани вестници Работническа искра“,
Солидаридад Оврадера

„Работнически вестник“ с подзаглавие Орган на Социалистическата федерация в Солун (на ладино: Journal del Labourador[1], на османски турски: عمل غزتسي; на турски: Amele Gazetesi; на гръцки: Εφημερίς του Εργάτου[2]) е социалистически вестник, излизал от август 1909 година в Солун, Османската империя[3].

Годишнина Броеве Дата
I 1 – 9 14 август 1909 – 15 октомври 1909
Манифестация на еврейски работници в Солун

Броеве 1 – 8 не са запазени. Поддържа рубриките „Синдикална борба“, „Работнически нещастия“, „Дописки“, „Стачки“, „Из чужбина“ и „Хроники“.

Инициатор на издаването на вестника е Васил Главинов, който отваря в града своята Интернационална книжарница. През 1909 година в Солун се създава Работнически клуб, в който членуват 100 души. От август клубът започва да издава вестника като свой печатен орган.[4] Редакционният комитет е в състав Д. Лалов, Н. Русев, Д. Тошев. Излизат общо 9 броя. Според съществуващите и планираните национални секции на федерацията са печатани на четири езика - по две страници на български (Ангел Томов), турски (Расим Хашмет Акал), гръцки (И. Гасис) и ладински (Исак Леви и Аврам Бенароя). Турската и гръцката секция не са формирани и от брой 5 се пачата само на български и еврейски.

Вестникът иска реформи, залегнали в програмата на Работническия клуб. Поставя си за задача да защитава работниците, да ги просвещава и да развива класовото им съзнание. Работи за организиране на работниците, без оглед на националните различия, в професионални синдикати, обединени във Федерация. Води полемика и с тесните и с широките социалисти в България.[5][6][4]

По-късно, заради проблеми с цензурата, вестникът е преименуван на „Солидаридад Оврадера“.[7]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония