Радка Дойнова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Радка Дойнова
детски кардиолог
Родена
Починала
София, България

Радка Дойнова Димитрова е сред основателите на детската кардиология в България. Професионалният ѝ път е свързан с началото на две нови специалности – детската кардиология и кардиохирургия в България.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е в семейството на Ганка Денчева Топалова и Дойно Иванов Топалов в сегашния най-източен квартал на Габрово – Беленците, разположен на южен предпланински скат, в подножието на който тече река Овчарка и до днес наричана още Жълтешката река. Има по-малка сестра Денка Дойнова, с която са неразделни през годините. Особено ги сближава ранната смърт на баща им Дойно (1907 – 1949), само на 42 години. В негова памет Д-р Радка Дойнова използва бащиното си име в професията.

Завършва основно образование в училище „Христо Ботев“ в кв. „Бичкинята“ на Габрово, а средно образование в Априловската гимназия от 1946 до 1950 година.

Приета е за студентка в Медицинската академия в София през лятото на 1950, точно когато Медицинският факултет на Софийския университет се превръща в отделно висше учебно заведение – Медицинска академия, с първи ректор проф. Марко Марков (съдебен медик).

Нейни преподаватели са били академик Методи Попов, проф. Александър Спасов, академик Димитър Ораховац, проф. Владимир Марков, проф. Димитър Каданов, проф. Асен Хаджиолов и много други изтъкнати учени и медици.

Д-р Радка Дойнова има 2 брака: с Никола Атанасов Николов, инженер от 1951 до 1962 и с Георги Любомиров Димитров, дипломат от 1962 – 2003. Три деца: Дочка Стаменкова, инженер (р.1952), Мария Стефанова, журналист и медиен експерт (р. 1964) и д-р Любомир Димитров, детски кардиолог (р.1966), който наследява и продължава професията.

Професионален път[редактиране | редактиране на кода]

След дипломирането си с отличен успех 4.50 (през 50-те години на ХХ век е използвана петобалната система за оценяване), д-р Дойнова е разпределена в участъковата болница с 15 легла в село Марикостиново, Петричко. Последователно работи и в детското отделение на Околийската болница в гр. Петрич до началото на 1960 г.

След изтичане на срока на разпределението, от 8 март 1960 е назначена като участъков лекар в Детското отделение на ХV-та софийска поликлиника, с главен лекар тогава д-р Митко Бозовски.

Май и юни 1961 г. специализира в детската клиника на ИСУЛ.

От септември 1961 г. е на индивидуално обучение в новооткритата ІІІ-та градска болница.

От 1961 започва целенасочена работа по детска кардиология.

Целият състав на клиничното детско отделение има отлична общопедиатрична подготовка, което им помага да сложат основите на детската кардиология в България.

На 14 и 16 септември 1961 г. са успешно сърдечно оперирани първите деца в Детското клинично отделение на ІІІ градска болница в София. Д-р Радка Дойнова, като курсист на индивидуална специализация е техен лекуващ лекар, който работи под ръководството на доц. Чавдар Драгойчев.

През 1962 г. д-р Дойнова защитава специалност педиатрия.

От месец март 1963 започва работа в Детското клинично отделение на ІІІ градска болница. Първоначално там са отделени две болнични стаи за деца с вродени сърдечно-съдови пороци.

През 1968 д-р Дойнова взима втора специалност „детска ревмокардиология“.

Начало на детската кардиология и кардиохирургия[редактиране | редактиране на кода]

От 1962 до 1969 д-р Дойнова е ординатор на ДКО към ІІІ градска болница. По това време болницата е само „квартира“ на Националния център по сърдечно-съдови заболявания с кардиологична клиника за възрастни пациенти, кардиохирургична клиника с операционна и реанимация и съдова хирургия с отделна операционна. Към съществуващите клиники се добавя за първи път сектор за „Вродени сърдечни пороци при деца“ и за първи път се заговаря за перспективата и възможността секторът да се превърне в Детска кардиологична клиника.

През 60-те години на ХХ век ІІІ градска болница става известна като „кардиологичната болница“, а детската кардиология и кардиохирургия започва работа с 2 болнични стаи и постепенно кове своите кадри в битки за живота на малките си пациенти.

Д-р Радка Дойнова работи всеотдайно в детската кардиология от 1961 до пенсионирането си през 1993 година.

Заедно с професор Дария Величкова създават Асоциация „Детско сърце“, в подкрепа на деца със сърдечно-съдови заболявания и техните родители. Д-р Радка Дойнова до смъртта си през 2003 помага на малките пациенти чрез асоциацията.

Д-р Дойнова е автор на „Книга за моя живот“, в която разказва за началото на детската кардиология, за призванието да бъдеш лекар и да служиш вярно в Ескулаповия храм. Книгата излиза от печат след смъртта ѝ през 2003 г.

Признание[редактиране | редактиране на кода]

Д-р Радка Дойнова е почетен гражданин на родния си град Габрово (посмъртно, с решение на Общинския съвет на Габрово №136 от 26 април 2007 г.) за нейния национален принос в развитието на детската кардиология и като основател на Асоциация „Детско сърце“.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Почетни граждани на Габрово, сайт на Община Габрово