Раслатица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Раслатица
Relief Map of Bulgaria.jpg
42.597° с. ш. 24.158° и. д.
Местоположение на картата на България
Общи данни
Местоположение България (Софийска област, област Пазарджик)
Част от Средна гора
Надм. височина Братия 1518,5 m

Раслатица е планински рид в централната част на Същинска Средна гора, разположена на територията на Софийска и Пловдивска област

Ридът Раслатица е третият по височина планински рид в Същинска Средна гора, който се простира от север на юг на около 25 км, а ширината му достига до 7 км. На север достига до долината на река Тополница, на изток е ограничен от долините на реките Медет (ляв приток на Тополница) и Панагюрска Луда Яна (десен приток на Луда Яна), а на запад и юг — от долините на реките Чамдере (ляв приток на Тополница) и Банска Луда Яна.

Изграден е от гранити и андезити. Климатът е преходно-континентален, а по най-високите части — планински. Отводнява се от по-горе посочените реки и техните малки притоци. Почвите са кафяви горски. Гъсто обрасъл с широколистни гори, на базата на които е развито горското стопанство, дърводобива и дървопреработването. Във връзка с геоложкия му състав в него се намират най-големите ни медно-рудни находища "Асарел" и "Медет".

Изградени са хижите "Братия", "Сакарджа" и "Оборище". В югозападната му част, в местността Оборище през април 1876 г. се първото българско велико народно събрание.

По югоизточният му склон са разположени град Панагюрище и селата Баня и Бъта.

От север на юг, по източното му подножие, на протежение от 39,8, преминава участък от второкласен път № 37 ЯбланицаЗлатицаПанагюрищеПазарджикПещераБарутин.

В южната му част, от запад на изток, на протежение от 7,6, рида се пресича от участък от третокласен път № 801 ВакарелПанагюрищеСтрелча.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]