Рене Огюст Кайе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Рене Огюст Кайе
френски изследовател
Рене Огюст Кайе 
Роден: 19 септември 1799 г.
Починал: 17 май 1838 г. (38 г.)

Рене Огюст Кайе (на френски René August Caillié) (19 ноември 1799 - 17 май 1838) френски пътешественик по Африка, първият европеец посетил Тимбукту и завърнал се жив от там.

Роден в град Мозе, департамента Поатие в Централна Франция в семейство на хлебар. След прочитането на "Робинзон Крузо" от Даниел Дефо едва на 16 години Кайе зарязва всякакво обучение и без разрешението на баща си заминава за Сенегал и Гамбия, където съвършено изучава арабски език и се запознава с бита и обичаите на местните жители. След това Кайе посещава Гваделупа и през 1818 отново се завръща в Сенегал, където се включва в няколко незначителни британски експедиции в района. За известно време се връща във Франция, но през 1824 отново е в Сенегал.

По това време Френското географско дружество определя голямата сума за онова време от 10 хил. франка, за този който успее да се добере до центъра на арабската търговия в Западна Африка - Тимбукту, от която оферта бедния Кайе живо се заинтересува. Прекарва осем месеца северно от река Сенегал, където живее сред местните маври и се запознава основно със законите и обичаите на исляма. След завръщането си представя своя проект пред френския управител на Сенегал, но той не е приет и Кайе отива в Сиера Леоне (тогава британска колония) и се хваща на работа като надзирател в плантация за индиго.

На 19 април 1827 с 2000 франка в джоба и преоблечен като мюсюлманин Кайе се присъединява към един арабски керван с версията, че е арабин от Египет отвлечен от френските власти в Сенегал и искащ да се върне в родината си. Преминава през платото Фута Джалон достига до Куруса (10°37′ с. ш. 9°52′ з. д. / 10.616667° с. ш. 9.866667° з. д., на река Нигер) и от там тръгва на изток, а след това на север и достига до Джене (14°00′ с. ш. 4°30′ з. д. / 14° с. ш. 4.5° з. д., на река Бени). След това по реките Бени и Нигер на 20 април 1828 след едногодишно пътуване (пет месеца прекарва на едно място поради сериозно заболяване) се спуска до Тимбукту.

След като прекарва две седмици (20 април - 4 май) в Тимбукту се присъединява към търговски керван и става първият европеец, който пресича Сахара от юг на север до Мароко, като открива източната част на пясъчната пустиня Ел Джуф, платото Ел Еглаб (580 м), пустинята Ерг Игиди и оазисите Араван, Таудени и Тафилалет. На 12 август преминава през Фес и през есента на 1828 завършва експедицията си в Танжер, а от там се завръща във Франция.

В Париж Кайе представя пред Френското географско дружество неопровержими доказателства за посещението си в Тимбукту и получава своите 10 хил. франка, но не изпитва особена радост. Той е особено разочарован от Тимбукту - приказния град, който той така се стреми да достигне изглежда особено неприятно: кални тесни улички, занемарени къщи, дрипаво облечени жители, мръсни и грозни пазарни площади. Преди него Тимбукту е посетен от още двама европейци Мунго Парк през 1805 и Александър Гордън Ленг през 1826, но само Кайе успява да се върне жив от там.

През 1830 излиза книгата му "Journal d'un voyage á Tembouctou et à Djenne dans l'Afrique centrale", Vol. 1-3, Paris 1830 и е признат за първия европеец, който успява да пресече Африка от юг на север, от Гвинейския залив до Средиземно море.

Умира много млад едва навършил 38 години.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „René Caillié“ в Уикипедия на френски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.