Ромпетрол

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
„Ромпетрол Груп“
Лого на „Ромпетрол Груп“
Основана 1974
Седалище Букурещ, Румъния
Генерален директор Жанибек Нугертаев
Продукти горива и нефтопродукти
Годишни приходи 7 млрд. USD (2009 г.)[1]
Девиз „Енергия за живот“
Уебсайт rompetrol.com
„Ромпетрол Груп“ в Общомедия

„Ромпетрол Груп“ (Rompetrol Group) е нефтена компания в Букурещ, Румъния, специализирана в преработката на нефтени продукти и търговията на горива на едро и дребно.

Обща характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Предприятието представлява акционерно дружество, като 100% от акциите са собственост на казахстанската държавна компания Казмунайгаз[1][2].

Към 2012 г. Ромпетрол развива своята дейност на територията на 12 държави от Средиземноморието и Югоизточна Европа. Компанията е основана в Букурещ през 1974 г. като международен оператор на местната нефтена промишленост и се нарежда сред най-известните компании в страната[3].

През 2015 г. Китайската енергийна компания (CEFC) пое 51% от акциите на KMG International, бившата група на Rompetrol.

Ромпетрол България[редактиране | редактиране на кода]

Дъщерната компания „Ромпетрол България“ е основана през 2002 г. чрез сътрудничество между „Ромпетрол Груп“ и местни партньори[4]. Българският клон първоначално стартира с пласмент на горива на едро. Впоследствие „Ромпетрол“ започва да открива собствени бензиностанции, като същевременно развива дилърска мрежа по франчайзингов модел[5]. По този начин фирмата става сред основните компании в България, търгуващи с горива. Към юни 2012 г. „Ромпетрол“ има развита търговска мрежа от над 70 обекта, като най-добре е развита в Североизточна България. Акцизният склад на фирмата се намира в Русе, където се съхраняват горивата, пристигащи от рафинерията „Петромидия“ – Констанца.

Ефикс горива[редактиране | редактиране на кода]

През 2010 г. „Ромпетрол“ стартира предлагането на нова серия горива под наименованието „Ефикс бензин 95“ и „Ефикс дизел“, отговарящи на екологичната норма „Евро 5“[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]