Иконийски султанат

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Румелийския султанат)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мюсюлманските държави в Мала Азия в 1097 г.

Иконийски султанат, Румски султанат или просто Рум е средновековна мюсюлманска държава на селджуците в Мала Азия, просъществувала между 1077 и 1307 г.

След битката при Манцикерт, тюркските племена постепенно овладяват Мала Азия – дотогава византийска тема Анатоликон.

Първоначално столица на държавата е Никея, но след отвоюването на града от кръстоносците и възвръщането му на византийците, центърът на султаната се премества в Кония (Иконя), откъдето идва и наименованието Иконийски султанат. След 1243 г. се разпада на бейлици, като един от тях (най-северозападният) слага началото на османската династия и империя през 1299 г.

Основаване[редактиране | редактиране на кода]

Иконийският султанат се отделя от Велики Селджук като една от последиците от битката при Манцикерт (1071). През 1077 година селджукският военачалник Сюлейман ибн Кутулмъш, природен брат на султан Малик Шах I идва на власт в Западна Мала Азия. През 1075 г. той завладява византийските градове Никея (Изник) и Никомедия (Измит). Две години по-късно се обявява за султан на независимата държава на селджуците с център в Никея. Името „Султанат на Рум“ идва от арабски и персийски извори, в които територията на Мала Азия е известна като Рум, тъй като е била дълго време римско/византийско владение. Макар да е населен с християни, арменци, гърци, сирийци и персийски мюсюлмани, той е наричан „Турция“ от съвременниците[1].

Разширяване[редактиране | редактиране на кода]

Сюлейман е убит в Антиохия през 1086 г. от Тутушем I, владетел на селджукска Сирия, а синът му, Кълъч Арслан I е хвърлен в тъмница. След смъртта на Малик шах (1092 г.) Кълъч Арслан е освободен и веднага заема земите на баща си. Там той е победен от войските на Първия кръстоносен поход и се оттегля в южно-централна Анатолия, където установява столицата на държавата си в Икония.

Упадък[редактиране | редактиране на кода]

Нахлуването на монголите в Азия през 1242 г. бележи началото на упадъка на султаната. На 26 юни 1243 г. армията на султана е победена от монголите в битката при Кьосе даг.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Seljuq. // Encyclopedia Britannica. Посетен на 10 октомври 2019. (на английски)

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]