Света Троица (Свищов)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Света Троица.

„Света Троица“
Sveta Troitca Svistov.jpg
общ изглед
Местоположение в Свищов
Вид на храма православна църква
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Населено място Свищов
Вероизповедание Българска православна църква - Българска патриаршия
Епархия Великотърновска
Архитект Колю Фичето, Генчо Новаков
Изграждане XIX век
Статут действащ храм
„Света Троица“ в Общомедия

„Света Троица“ е възрожденска православна църква в град Свищов, Северна България.

StTrinityKF150.jpg

Сградата е осветена на 19 септември 1867 година. Построена е от Колю Фичето и е смятана за един от образците на църковната архитектура от късното Българско възраждане. Висока е 54 метра.

Намира се в най-високата част на тогавашния град. Тя е трикорабна с централен купол, 3 второстепенни купола и удължено тяло с дължина 30 m. Иконостасът е изработен от дебърския майстор Антон Станишев през 1870-1872 година и има размери 16 x 10 m. 73 от иконите са изписани от Николай Павлович. Камбанарията на църквата е добавена през 1886 година и е изпълнена от Генчо Новаков. Интересни са и двете портални колони, които се въртят около оста си.

Над 120 празнични икони са дело на Нестор Траянов.[1]

Църквата е силно засегната от Вранчанското земетресение през 1977 година. Започналата през 1980-те години реконструкция се забавя, поради липса на финансиране, и е завършена едва през 2004 година.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Василиев, Асен. Български възрожденски майстори: живописци, резбари, строители. София, Наука и изкуство, 1965. с. 223.
  2. Проект „Красива България - 2004“. // Община Свищов. Посетен на 16 март 2009. Архив на оригинала от 2009-02-07 в Wayback Machine.
     Портал „Православие“         Портал „Православие          Портал „България“         Портал „България          Портал „Македония“         Портал „Македония