Свети Мина (Кюстендил, 1933)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Църква
„Свети Великомъченик Мина“
Sv.VMCh.Mina.Kyustendil.1.JPG
Изглед към църквата
Map of Kyustendil.png
42.2767° с. ш. 22.6794° и. д.
Църква
„Свети Великомъченик Мина“
Местоположение в България Кюстендил
Вид на храма православна църква
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Населено място Кюстендил
Вероизповедание Православие – БПЦ
Епархия Софийска епархия
Архиерейско наместничество Кюстендил
Архитектурен стил неовизантийски
Време на изграждане 1934 г.
Съвременен статут действащ храм
Църквата „Свети Великомъченик Мина“ в Кюстендил

Свети Великомъченик Мина е българска църква в град Кюстендил. Църквата се намира в западната част на града.

История, особености[редактиране | редактиране на кода]

Построена е през 1934 г. в съседство със старата възрожденска църква „Свети Мина“ по проект на архитект Антон Торньов. През 1923 г. църковното настоятелство на старата църква „Свети Мина“ взема решение да бъде построен нов храм. Проекта на софийският архитект Антон Торньов печели първа награда на обявения конкурс. Основите на новия храм са положени на 20.06.1926 г. По своята архитектура той е умален образец на църквата „Свети Александър Невски“ в София. Окончателното приемане на обекта става на 12.07.1933 г. Освещаването на храма е извършено на 04.11.1934 г. от софийския митрополит Стефан.

Църквата впечатлява със своята архитектура, с двата високоповдигащи се купола с голям брой прозоречни ниши. Постройката е богато украсена с фасадни корнизи и орнаменти. Сградата е двуетажна, с изба под целия храм.

Вътрешното пространство е покрито със стенописи. Митрополитският трон е дърворезбарска изработка с природни мотиви. Иконостасът е дело на дебърските майстори Коста Филипов, Евтим Филипов и Петър Йосифов от Осой.[1] Художникът Апостол Христов от Галичник, изработва иконите на иконостаса, изографисва и декорира иконописите и цялата вътрешна обстановка.[2]

Църквата е една от най-внушителните и представителни църкви в цяла България, действащ храм на Българската православна църква.

Църквата носи името на Свети Мина Котуански (Фригийски) – християнски светец. Той е египетски воин, служил в град Котуан (Фригия). По времето на императорите Диоклетиан (284 – 305) и Максимиан (285 – 305), след тежки мъчения е обезглавен през 300 или 304 г. В Карм Абу Мена, на запад от Александрия) е построена гробница и базилика, които по-късно са разрушени от арабите.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Николова, Нина, „Рисуваните иконостаси на църквите „Свети великомъченик Мина“ в Кюстендил и „Свети Теодор Тирон“ в с. Новоселяне“, в Известия на Исторически музей, Кюстендил, т.ІІ, 1990 г.
  • Заедно по свещените места на планината Осогово. Пътеводител, София, 2008 г., изд.РИМ – Кюстендил, печат. Дийор Принт ООД, с.72;

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Василиев, Асен. Български възрожденски майстори: живописци, резбари, строители. София, Наука и изкуство, 1965. с. 250.
  2. Църква Свети Великомъченик Мина. // Туристическа дестинация Кюстендил. Посетен на 13 декември 2015.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]